Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΤΟΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ

Ο δείκτης δημοτικότητας του Γιώργου Δώνη στη Λάρισα έχει παρουσιάσει αρκετές αυξομειώσεις από το καλοκαίρι του 2004 έως και σήμερα, που αγγίζει λογικά την ανώτατη τιμή του.

Μετά το «εκκωφαντικό» 2-0 επί της Μπλάκμπερν και με δεδομένη την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό τον περασμένο Μάιο (σ.σ.: και οι δύο μεγάλες επιτυχίες καταγράφηκαν κόντρα στις ομάδες που σημάδεψαν την ποδοσφαιρική του διαδρομή) το έρεισμα του 38χρονου τεχνικού «απογειώθηκε».

Πρέπει εξάλλου να του πιστωθεί πως είναι ο μακροβιότερος τεχνικός στην ιστορία της ΑΕΛ, καθώς διάγει την τέταρτη σερί σεζόν του (κι ενώ κανένας άλλος δεν έχει τρεις σερί ή πάνω από τρεις συνολικά).

Ακόμη, παράσημα αποτελούν ο πρώτος «βυσσινί» τίτλος μετά το 1988 και η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη μετά τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου (2-1 την Ξαμάξ στο Πρωταθλητριών).

Μέχρι βέβαια την 20ή Σεπτεμβρίου του 2007 η διαδρομή δεν είχε μόνο χειροκροτήματα... Πέραν της μουρμούρας από την εξέδρα, ο Δώνης άκουσε μέχρι και ότι η στήριξη της ΠΑΕ σε όλες τις «φουρτούνες» οφειλόταν στο ότι έχει μετοχική σχέση (διαψεύστηκε από όλες τις πλευρές), ενώ οπαδοί επισκέφτηκαν και το σπίτι του μετά το περσινό ματς με τον Ηρακλή...

Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι από την πρώτη σεζόν του στον κάμπο.

ΣΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ
9 Δεκεμβρίου 2004: Η ΑΕΛ συντρίβει με 6-0 τον Ατρόμητο εντός έδρας, αλλά ο Γιώργος Δώνης ρίχνει «βόμβα» στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν ξέρω αν θα πρέπει να παραμείνω στον πάγκο της Λάρισας. Δεν μου αρέσει και δεν εμπνέομαι από αυτό που βλέπω». Την επομένη έχει συνάντηση με τους Κώστα Πηλαδάκη και Νίκο Λυράκη στην Αθήνα και αποφασίζουν τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Το τρένο μπαίνει στις ράγες...

15 Μαϊου 2005: Μία αγωνιστική πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος της Β Εθνικής η Λάρισα σφραγίζει την επάνοδο στα «μεγάλα σαλόνια» ύστερα από 9 χρόνια απουσίας (τα τρία στη Γ) με την ισοπαλία 1-1 στην Καστοριά. Ο Γιώργος Δώνης «ίπταται» στα χέρια των παικτών του και αποθεώνεται από τον κόσμο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η 8η θέση στην Α Εθνική τη σεζόν 2005-06 και η συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου με επιθετικό ποδόσφαιρο αναγνωρίστηκε από τον κόσμο, ωστόσο ασκήθηκε κριτική στον Γιώργο Δώνη για τις βαριές ήττες κόντρα στους μεγάλους του κέντρου (4-0 ο Ολυμπιακός στις 12 Δεκεμβρίου 2005, 3-0 ο Παναθηναϊκός στις 7 Ιανουαρίου 2006 και 0-3 πάλι οι «πράσινοι» στις 14 Μαϊου 2006).

Ακόμη του καταμαρτυρήθηκε πως μετατόπισε το βάρος στο Κύπελλο και δεν εξάντλησε τις πιθανότητες για έξοδο στο ΟΥΕΦΑ μέσω του πρωταθλήματος (στις 9 Απριλίου 2006 έχασε 3-0 στη Λιβαδειά και ενώ στις 12 του μήνα ήταν η ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στους «4» του Κυπέλλου, ήττα 0-1).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΟ ΓΥΡΟ ΘΡΙΑΜΒΟΥ
Η σεζόν 2006-07 που ξεκίνησε πρόωρα λόγω Ιντερτότο και σημαδεύτηκε από τους πολλούς τραυματισμούς (έως και ενδεκάδα απόντων συμπλήρωνε η ομάδα) ήταν η πιο περιπετειώδης, με σημεία αναφοράς την πολιορκία των αποδυτηρίων μετά την ήττα από τον Ηρακλή και το γύρο θριάμβου στον τελικό του Κυπέλλου.

19 Νοεμβρίου 2006: Ο Φορτούζι πετυχαίνει στις καθυστερήσεις το 0-1 για τον Ηρακλή και τα αποδυτήρια της ΑΕΛ πολιορκούνται. «Επειδή υπάρχει πρόβλημα με τα αποδυτήρια, δεν μπορεί να προσέλθει ούτε ο προπονητής ούτε κάποιος παίκτης» σπεύδει να ενημερώσει στη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος Κώστας Κωνστάντος. Κάποιοι ανεγκέφαλοι εκδηλώνουν ακραία τις αποδοκιμασίες τους ακόμη και έξω από το σπίτι του Γιώργου Δώνη. Εξ αυτού ο τεχνικός της ΑΕΛ δηλώνει πως «έχω φτάσει σε σημείο να σκεφτώ να διώξω την οικογένειά μου, αλλά δεν σκέπτομαι να εγκαταλείψω το καράβι».

3 Δεκεμβρίου 2006: Η ΑΕΛ υποδέχεται τον Εργοτέλη με όλους να έχουν κατά νου την προ ημερών δήλωση του Γιώργου Δώνη: «Το παιχνίδι είναι καθοριστικό τόσο για το μέλλον της ομάδας όσο και για το δικό μου». Ο Εργοτέλης προηγείται στο σκορ, αλλά το τελικό 2-1 πετυχαίνει ο «μαθητής» του Δώνη (από τον Ηλυσιακό μαζί) Δημήτρης Γκίκας με ασύλληπτο σουτ.

29 Απριλίου 2007: Η Λάρισα αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με τον Παναθηναϊκό και χρειάζεται νίκη στην Καλαμαριά την τελευταία αγωνιστική για να εξασφαλίσει την παραμονή της στη Super League. Κατά την αποχώρηση των ομάδων ο Δώνης «τρελαίνεται» με τις ύβρεις ενός οπαδού και σπεύδουν να τον συγκρατήσουν οι Μάκης Αγγελίνας και Νίκος Νταμπίζας. «Το να βρίζουν χυδαία τη μάνα σου, τη γυναίκα σου και την οικογένειά σου σε βγάζει εκτός εαυτού. Οι αποδοκιμασίες για το αγωνιστικό μέρος είναι μέσα στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτή η συμπεριφορά όχι» τόνισε μετά, ενώ παραδέχτηκε ότι λόγω άγχους «τις τρεις τελευταίες μέρες δεν έχουμε κοιμηθεί».

5 Μαϊου 2007: Η ΑΕΛ κατακτά το Κύπελλο (2-1 τον Παναθηναϊκό) που οραματίζονταν ο Γιώργος Δώνης και η διοίκηση. «Εχουμε μπροστά μας να κάνουμε πολλά πράγματα» σχολιάζει ο 38χρονος τεχνικός, που κερδίζει πολλούς πόντους στην εκτίμηση του κόσμου.

13 Μαϊου 2007: Με ψυχοβγαλτικό τρόπο η Λάρισα νικάει 1-2 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και εξασφαλίζει την παραμονή στη Super League. Η 10η θέση δεν ήταν η προσδοκώμενη, αλλά με την κατάκτηση του Κυπέλλου το πρόσημο είναι θετικό για τον Δώνη.

17 Μαϊου 2007: Σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου παραδέχεται δύο βασικά λάθη: την επιλογή στις μεταγραφές βασικών (φωτογράφισε Μπασιλά, επειδή μπορούσε να προσφέρει περισσότερα και Κλέιτον επειδή δεν αποδείχθηκε άμεσος αντικαταστάτης του Σέρμπαν) και το γεγονός ότι υπολόγισε για το βασικό σχήμα παίκτες που είχαν ροπή σε τραυματισμούς (Γαβριλόπουλος, Μπαχράμης).

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ
20 Σεπτεμβρίου 2007: Υστερα από 19 χρόνια η ΑΕΛ επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κόντρα στα προγνωστικά επικρατεί με 2-0 της Μπλάκμπερν στο Πανθεσσαλικό. Ο Γιώργος Δώνης έχει βρει την ταυτότητα της ομάδας του στο σύστημα 4-3-3 και έχει δικαιωθεί για την επιμονή απόκτησης σέντερ φορ εγνωσμένης αξίας (Μπακαγιόκο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: