Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΜΑΘΗΜΑ"

Πέρυσι, λίγο πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος κι αμέσως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Λάρισα, είχα γράψει σε ένα δευτεριάτικο κομμάτι ότι ο Γιώργος Δώνης έχει ολοκληρώσει την καριέρα του στην ΑΕΛ και ότι θα ήταν προτιμότερο γι' αυτόν να φύγει. Το είχα γράψει καλοπροαίρετα. Επειδή κι εγώ βρίσκομαι μέσα σε αυτό το θερμοκήπιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο οποίο όλα μετριούνται με νίκες, είχα κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων του Δώνη στη Λάρισα και είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα περισσότερο.

Για του λόγου το αληθές ξανακάνω τον λογαριασμό: ο Δώνης με την ΑΕΛ πριν από τρία χρόνια κέρδισε το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, πρόπερσι πέτυχε μια άνετη παραμονή στην κατηγορία, πέρυσι κατέκτησε το Κύπελλο. Ως κύκλος μού έμοιαζε ολοκληρωμένος και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμα και τώρα αυτό ως εκτίμηση μου φαίνεται απολύτως λογικό, ενώ πρόκειται για μια τεράστια μπούρδα!

Ο Δώνης δεν κουβαλάει τα μυαλά τα δικά (μου) μας. Ευτυχώς δεν τα κουβαλάει κι ο Κώστας Πηλαδάκης, που γέλαγε καλόβολα με τις εκτιμήσεις μου, όπως πρέπει να κάνει κάθε πρόεδρος διαβάζοντας όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι. Ο Δώνης δεν μετρά τη δουλειά του με νίκες, τις θεωρεί αποτέλεσμα, σύμπτωμα, ίδιες με τις ήττες. Ο προπονητής της ΑΕΛ βλέπει τη δουλειά του εξελικτικά και όχι μεμονωμένα: δεν πιστεύει ότι ένας προπονητής είναι καλός όταν κερδίζει και κακός όταν χάνει, δεν πιστεύει καν ότι οι προπονητές χάνουν και κερδίζουν.

Αντιθέτως, πιστεύει –και δεν το κρύβει– ότι η δουλειά του προπονητή είναι να βελτιώνει την ομάδα του, να την εξελίσσει, να τη χτίζει. Αυτό που εγώ θεωρούσα το τέλος ενός κύκλου για τον Δώνη ήταν απλώς η αρχή. Η αρχή μιας νέας αποστολής, την οποία θα πρέπει να φέρει εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ΑΕΛ χθες εναντίον της Μπλάκμπερν ρεζίλεψε άπαξ διά παντός τη θεωρία ότι μπάλα παίζουν τα μπάτζετ. Μπάλα –και μάλιστα επιπέδου– παίζουν οι ομάδες που έχουν καλούς παίκτες και καλό προπονητή: για την ακρίβεια, όσο πιο πολύ δουλεύει ο προπονητής για να κάνει καλύτερους τους παίκτες του τόσο καλύτερη είναι η ομάδα που παρουσιάζει στο γήπεδο. Η Μπλάκμπερν είναι ακριβότερη ομάδα από την ΑΕΛ και ίσως στο τέλος προκριθεί. Ομως ποιος μπορεί να ακυρώσει αυτό το εξαιρετικό τακτικό μάθημα που χθες της έδωσε η Λάρισα; Κανείς φυσικά.

Συγγνώμη, Γιώργο, και σε ευχαριστώ για το μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: