Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

ΕΒΕΡΤΟΝ: "ΛΕΣΚΟΤ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"

Η τελευταία φορά που κατέκτησε η Εβερτον τον αγγλικό τίτλο ήταν το 1987. Μια χρονιά, που σημάδεψε έναν διεθνή πλέον ποδοσφαιριστή της… Ο Τζολέον Λέσκοτ έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο, όμως κέρδισε στην πιο σκληρή μάχη της που έχει δώσει μέχρι τώρα στη ζωή του. Είκοσι χρόνια μετά το σοβαρό ατύχημά του σε δρόμο του Μπέρμιγχαμ, ο Αγγλος σέντερ-μπακ πραγματοποίησε την Κυριακή το ντεμπούτο του στην εθνική στο 3-0 επί της Εσθονίας. Το Sportime.gr παρουσιάζει έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς της πρέμιερσιπ, τον οποίο θ’ αντιμετωπίσουν και οι παίκτες της Λάρισας στις 25 Οκτωβρίου στο Γκούντισον Παρκ για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο Λέσκοτ μπήκε χθες στο 46 στη θέση του Ρίο Φέρντιναντ (είχε κίτρινη και ο Στιβ ΜακΛάρεν ήθελε να τον προφυλάξει για το ντέρμπι της Τετάρτης στη Ρωσία) και γέμισε περηφάνια τους γονείς του. Πριν 20 χρόνια προσεύχονταν για να μείνει στη ζωή ο γιος τους και χθες είχαν την ευκαιρία να τον καμαρώνουν να φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο 25χρονος άσος ταξίδευσε από την κόλαση στον παράδεισο και τελικά βγήκε νικητής…Για να τα καταφέρει, βέβαια, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες εντατικής παρακολούθησης, αφού το χτύπημα στο κεφάλι του ήταν πολύ σοβαρό.

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Ένα απόγευμα του 1987 ο μικρός Τζολέον περπατούσε αμέριμνος μαζί με τη μητέρα του σε δρόμο έξω από το νηπιαγωγείο του στο Μπέρμιγχαμ, όταν ένα αυτοκίνητο παρέκκλινε από την πορεία του και τον χτύπησε. Ηταν τέτοια η σύγκρουση που ο Λέσκοτ έπεσε στο έδαφος αρκετά μέτρα μακριά και οι πιθανότητες να επιζήσει ήταν λίγες. Η πρώτη επέμβαση που υποβλήθηκε στο κεφάλι, όμως, κρίθηκε επιτυχημένη και στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές ακόμα. Ο Λέσκοτ πέρασε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο, αλλά όχι μόνο κατάφερε να μείνει στη ζωή, αλλά δύο δεκαετίες αργότερα έφτασε στο σημείο να χριστεί διεθνής!

«Ημουν τυχερός», παραδέχεται 20 χρόνια μετά και χωρίς να τον ενοχλεί η μεγάλη ουλή στο πρόσωπο του, η οποία έχει μείνει από τότε για να του θυμίζει ένα περιστατικό, το οποίο τον έκανε συνολικά πιο δυνατό. «Εγινα πιο αποφασιστικός και κατάλαβα περισσότερο το νόημα της ζωής. Και σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και ο μεγαλύτερος αδερφός μου Ααρον, που αποτέλεσε την έμπνευση μου. Είδα πολλά στα νοσοκομεία και θυμάμαι ένα μικρό παιδί, που είχε χτυπήσει σ’ έναν καθρέφτη και δεν είχε ούτε μία γρατζουνιά, όμως στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως είχε πάθει εγκεφαλική βλάβη και έμεινε ανάπηρος. Η ουλή έμεινε, όμως, ευτυχώς όλα τα υπόλοιπα πήγαν καλά και οι γιατροί έκαναν το θαύμα τους».

Ο Λέσκοτ μοιάζει πραγματικό λιοντάρι μέσα στο γήπεδο και δε θεωρείται άδικα ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Αγγλία. Το γεγονός ότι είχε το ατύχημα τόσο μικρός τον έχει βοηθήσει στο να θυμάται αχνά το περιστατικό, που άλλαξε τη ζωή του. «Ημουν μόλις πέντε ετών και τις πιο δύσκολες στιγμές τις περνούσε η οικογένεια μου, που αγωνιούσε, διότι εγώ δεν καταλάβαινα πολλά. Από τότε, όμως, νιώθω ευλογημένος και αναγνωρίζω πως είμαι από τους τυχερούς της ζωής».

ΕΜΠΝΕΥΣΗ Ο ΑΑΡΟΝ

Μ’ έναν μεγαλύτερο κατά τρία χρόνια αδερφό που είχε ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο στην Αστον Βίλα, τον Ααρον, ο Τζολέον είχε το πρότυπο για να κάνει και αυτός το ίδιο. Οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα, ο Λέσκοτ ανακαλύφθηκε από τους σκάουτερ της Γουλβς, που είδαν στο πρόσωπο του ένα αυθεντικό ταλέντο. Στην αρχή δυσκολεύτηκε λίγο και οι προπονήσεις δεν του άρεσαν ιδιαίτερα, αφού προτιμούσε να παίζει ποδόσφαιρο για το κέφι του.

Ο Ααρον (νυν αμυντικός της Μπρίστολ Ρόβερς), όμως, τον έπεισε να συνεχίσει. Στα 17 του ο Τζολέον προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και στις 13 Αυγούστου του 2000 ντεμπουτάρισε στην τσάμπιονσιπ. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε να παίρνει το βραβείο του κορυφαίου νέου παίκτη της ομάδας από τους οπαδούς της Γουλβς και το ίδιο συνέβη και την προσεχή περίοδο.


Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΒΕΡΤΟΝ

Ο Λέσκοτ ψηφίστηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της κατηγορίας την περίοδο 2005-06 και στις 14 Ιουνίου του προηγούμενου χρόνου η Εβερτον ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα που έχει δώσει στην ιστορία της για αμυντικό και τον αγόρασε έναντι 7,5 εκ. ευρώ. Από τις πρώτες του εμφανίσεις στο Γκούντισον Παρκ, προσαρμόστηκε με το καλημέρα στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας και συνέθεσε ένα εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τον Γιόζεφ Γιόμπο.

Ο Ντέιβιντ Μόγιες, που αγωνιζόταν ως σέντερ-μπακ, είχε κάνει διάνα και όποτε χρειάστηκε τον χρησιμοποίησε και στη θέση του αριστερού μπακ. Ο Λέσκοτ αγωνίστηκε και στα 38 παιχνίδια της Εβερτον στην πρέμιερσιπ και η απόλυτη δικαίωση για τις εμφανίσεις του ήρθε με το βραβείο του κορυφαίου της ομάδας, το οποίο δόθηκε μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου. Ο άσος από το Μπέρμιγχαμ, μάλιστα, έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη νέα σεζόν και παρά το γεγονός ότι είναι αμυντικός μετράει ήδη τρία γκολ στην πρέμιερσιπ και είναι μέχρι τώρα ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο πρωτάθλημα!

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής δεν τον χρησιμοποίησε στα δύο αυτά παιχνίδια, αλλά χθες τον έριξε για πρώτη φορά στη μάχη. Ο Λέσκοτ πρόλαβε, βέβαια, να αγωνιστεί μόλις τέσσερα λεπτά ως σέντερ-μπακ, αφού στο 49 πήγε στο αριστερό άκρο της άμυνας, επειδή τραυματίστηκε ο Ασλι Κόουλ. Αν, μάλιστα, ο διεθνής μπακ της Τσέλσι δεν ξεπεράσει το πρόβλημα του, τότε ο Λέσκοτ θα ξεκινήσει για πρώτη φορά βασικός με τη φανέλα της εθνικής στο ντέρμπι της προσεχούς Τετάρτης στη Μόσχα στη Ρωσία.

Για άλλους ποδοσφαιριστές ένα τέτοιο παιχνίδι ίσως και να προκαλούσε λίγο φόβο. Όταν, όμως, έχεις φτάσει μια ανάσα από τον θάνατο, δεν έχεις να φοβάσαι για τίποτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: