Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΗ...

Αυτή ήταν ρεβάνς! Η νίκη μέσα στην Τουρκία (η πρώτη επί των γειτόνων μας, μετά από 55 χρόνια), όχι μόνο έσβησε την ήττα στο Καραϊσκάκη, αλλά στέλνει, από τώρα, την Εθνική μας στα τελικά του Euro. Η ελληνική ομάδα, πιο απολαυστική από ποτέ, σε αυτή την προκριματική φάση, έδωσε ρεσιτάλ τακτικής και ωραίου ποδοσφαίρου, σφραγίζοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την πρόκρισή της.

Το κατάμεστο Αλί Σαμι Γεν, μπορεί να "κόχλαζε" από 25.000 Τούρκους, αλλά μάλλον συνειδητοποίησε ποια ομάδα ήταν η καλύτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ρεχάγκελ είχε μελετήσει άριστα το ματς, οι παίκτες του πήραν άριστα στην εφαρμογή των πλάνων κι αν μπορούσαν να ευστοχήσουν στην σωρεία των μεγάλων ευκαιριών που έχασαν θα μιλάγαμε για ... αστρονομικό σκορ.

Δεν πειράζει! Και το 1-0 καλό είναι. Με χρυσό σκόρερ τον Γιάννη Αμανατίδη (79) που μαζί με τους Μπασινά, Καραγκούνη, Άντζα και Τοροσίδη συνθέτουν την κορυφαία τετράδα. Ποιος υστέρησε όμως; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι έχασαν την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία στο 87, όταν το δοκάρι έσωσε το σουτ του Αρντά.

"Φύλακας" ο Χαλκιάς, επιθετικό πνεύμα

Με σύστημα 4-3-3 και τον Κώστα Χαλκιά να προστατεύει την εστία του ο Οτο Ρεχάγκελ έδειξε ότι ήθελε από την αρχή να "χτυπήσει" το παιχνίδι μέσα στο "Αλι Σαμί Γεν". Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης οι τέσσερις στην άμυνα, ο Αντζας σε ρόλο "κόφτη" με τους Μπασινά και Καραγκούνη στο πλάι του στην μεσαία γραμμή και στην επίθεση, οι Χαριστέας (δεξιά) και Αμανατίδης (αριστερά) με τον Γκέκα ελάχιστα πιο προωθημένο στο κέντρο της επίθεσης.

Στην αντίπερη όχθη ο Φετίχ Τερίμ με σύστημα 4-4-2 έδειξε να εμπιστεύεται τους Ουνάλ Γκοκχάν και Ουμίτ Καράν στην γραμμή "κρούσης" με τους Εμρέ, Αουρέλιο (στο κέντρο) και Τουντσάι, Αλτιντόπ στα άκρα να δίνουν βοήθειες μαζικά σε κάθε επίθεση.

Το πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικό για τις δύο ομάδες με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προσπαθεί με ψύχραιμο παιχνίδι να διατηρεί την κατοχή της μπάλας σε ίσα επίπεδα με τους γηπεδούχους, που ήθελαν να εκμεταλλευθούν την "καυτή" ατμόσφαιρα των οπαδών τους. Το κλίμα παρόλο που "ζεστό" για τους παίκτες του Τερίμ, γρήγορα πήγε να "παγώσει" από τους ποδοσφαιριστές του Ρεχάγκελ που στο 11' είχαν διπλή ευκαιρία στην πρώτη τους επίσκεψη στα καρέ του Βολκάν.

"Αγριες" οι διαθέσεις μας...

Αρχικά, ο ο Γκέκας έστρωσε στον Αμανατίδη, η μπάλα από το σουτ του τελευταίου έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τούρκου τερματοφύλακα. Στην νέα αντεπίθεση των Ελλήνων, ο Γκέκας πιεζόμενος από τον Ουζουλμέζ, επιχείρησε το σουτ από τα αριστερά όμως ο Βολκάν μπλόκαρε.

Οι φάσεις αυτές "ταρακούνησαν" τους Τούρκους τόσο στο επίπεδο της ομάδας όσο και στην τεχνική ηγεσία ενώ στον φιλοξενούμενο πάγκο, ο Γερμανός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με άμεση κίνηση στους παίκτες του άλλαξε το σύστημε σε 3-5-2 με τον Αντζα να οπισθοχωρεί και τον Αμανατίδη να έρχεται περισσότερο στα άκρα.

Πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο, (17') ο Γκέκας λίγο έμελλε να ανοίξει το σκορ, όταν μετά την σέντρα του Kαραγκούνη από τα δεξιά και την κεφαλιά πάσα του Αμανατίδη, ο επιθετικός της Μπάγερν Λεβερκούζεν είδε τον Βολκάν να έχει βγει από την εστία του, επιχείρησε την κεφαλιά από τα αριστερά και στα όρια της μικρής περιοχής, η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Οι Τούρκοι οπαδοί βλέποντας την Ελλάδα να δείχνει αποφασισμένη για να πετύχει τουλάχιστον πρώτη ένα γκολ, άρχισαν να φωνάζουν πιο δυνατά υπέρ των γηπεδούχων κάτι που αρχικά έδειχνε να επιδρά θετικά στους παίκτες του Τερίμ. Ετσι, στο 21' μετά από ατομική ενέργεια και σουτ έξω από την περιοχή του Χαμίτ Αλτιντόπ, η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ μετά από εκτέλεση φάουλ του ίδιου στο 23' από το ημικύκλιο της περιοχής, η μπάλα κατέληξε και πάλι άουτ χωρίς ν' ανησυχήσει ο Χαλκιάς.

Βάλτο... αγόρι μου

Οι παίκτες της Εθνική μας έλεγχαν απόλυτα το ματς παρά τις δύο φάσεις (μόνο) των Τούρκων και έδειχναν ικανοί και έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να "κλέψουν" την νίκη. Κάτι τέτοιο (να σκοράρει) δεν μπόρεσε να πετύχει ο Τοροσίδης που βγήκε στο 35' μόνος τετ α τετ από πλάγια με τον Βολκάν να αποκρούει εντυπωσιακά με γροθιές.

Στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου μέρους, οι Τούρκοι έκαναν για μια ακόμα φορά (τρίτη) την αίσθησή τους στα καρέ του Χαλκιά, με τον Ουνάλ Γκοκχάν να φεύγει σε μια αντεπίθεση να σουτάρει έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά μέτρα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ελληνα γκολκίπερ.

Το φινάλε όμως άνηκε και πάλι στους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους Ελληνες. Ετσι, στο 44' ο Αμανατίδης μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, επιχείρησε το σουτ, ο Βολκάν μπλόκαρ ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Τοροσίδης από τα αριστερά μπήκε στην περιοχή, προσπάθησε να πασάρει στον Γκέκα, ο Τσετίν όμως με σωτήριο και επικίνδυνο τάκλιν έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.

Αλλαγές προσώπων όχι και εικόνας στο δεύτερο

Η έναρξη της επανάληψης είχε ένα νέο πρόσωπο στην ενδεκάδα των γηπεδούχων με τον Τουμέρ Μετίν να περνάει στη θέση του Ουμίτ Καράν, ενώ σε ότι αφορά την εικόνα από το πρώτο ημίχρονο σε τίποτα

δεν έδειχνε διαφορετική. Και αυτό γιατί εξ' αρχής οι παίκτες μας έδειχναν τις διαθέσεις τους, αφού στο 48' μετά από εκπληκτική μπαλιά του Καραγκούνη, ο Γκέκας πετάχτηκε και με αριστερό σουτ στην κίνηση, έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα εκατοστά πάνω από το δοκάρι του αντίπαλου γκολκίπερ. Ενα λεπτό αργότερα, ήταν η σειρά του Καραγκούνη με ευθύβολο σουτ να απειλήσει χωρίς επιτυχία.

Στο 52' μετά από κάθετη μπαλιά του Τουμέρ, ο Τουντσάι έφυγε στην πλάτη της άμυνας κατέβασε την μπάλα, αλλά από καλή θέση μέσα στην περιοχή δεν σούτερε όπως υπολόγιζε και ο Χαλκιάς μπλόκαρε σταθερά.

Ο Οτο παίρνει το "ραβδί" του

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ήρθε η ώρα του Οτο Ρεχάγκελ να κάνει την πρώτη του διορθωτική κίνηση με τον Λυμπερόπουλο να περνάει στην θέση του Γκέκα, αφού όλα κυλούσαν καλά στις άλλες γραμμές της ομάδας (άμυνα και κέντρο).

Ο Γερμανός τεχνικός δεν δίστασε τρία λεπτά αργότερα άλλαξε και το άλλο πρόσωπο της επίθεσης Χαριστέα με τον Σαμαρά. Οι δύο αυτές αλλαγές έδωσαν πνοή στην "γραμμή κρούσης" της ομάδας μας που έδειχνε πως ήθελε το ματς.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τερίμ "έριξε" στο ματς και την παλιοφρουρά Σουκούρ προκειμένου να βρει λύση στο σκοράρισμα κάτι που δεν ήρθε και στο 65' με σουτ του Τουμέρ. Στο 66' σε άλλη μια αντεπίθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ο Μπασινάς βρήκε τον Σαμαρά από τα αριστερά, ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι με σουτ έξω από την περιοχή, είδε την μπάλα να περνάει μόλις άουτ.

Γκολ και φύγαμε για EURO

Οτι δεν μπορούσαν για 78 λεπτά οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ το πέτυχαν στο 79' όταν ο Σαμαράς έβγαλε μόνο του τον Αμανατίδη, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και με έξοχο πλασέ πάνω από τον Βολκάν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Τουρκίας "παγώνοντας" το "Αλί Σαμί Γεν".

Οι γηπεδούχοι με την ψυχολογία υπό το μηδέν και με τις αποδοκιμασίες συνεχείς από την εξέδρα το μόνο που κατάφεραν ήταν να απειλήσουν στην καλύτερη ευκαιρία τους στο ματς στο 86' όταν ο Σουκούρ τροφοδότησε τον Αρντά, ο οποίος με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, σημάδεψε το δεξί δοκάρι του Χαλκιά.

Το τελικό σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Ελληνες να παίρνουν ένα διπλό πρόκρισης στα τελικά του Euro και συνάμα την εκδίκηση από την ήττα στο Καραϊσκάκη, με τους Τούρκους να χειροκροτούν τους παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ που πανηγύρισαν σαν μικρά παιδιά στον αγωνιστικό χώρο του "Αλί Σαμί Γεν" το "σπάσιμο" μιας παράδοσης 55 ετών.

Γήπεδο: "Αλί Σαμί Γεν"
Διαιτητής: Μεχούτο Γκονζάλες (Ισπανία)
Κίτρινες: Εμρέ / Τοροσίδης

Τουρκία (Φετίχ Τερίμ): Βολκάν, Τσετίν, Ουζουλμέζ, Γκοκχάν Ζαν, Εμρέ (71' Αρντά), Αουρέλιο, Ουμίτ Καράν (45' Τουμέρ Μετίν), Γκοκντενίζ (64' Σουκούρ), Τουντσάι, Ουνάλ Γκοκχάν, Χαμίτ Αλτιντόπ.

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Αντζας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Χαριστέας (59' Σαμαράς), Γκέκας (56' Λυμπερόπουλος).




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή ήταν νίκη!!!