Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΕΛΛΑΣ 1-2
7' Μπουζάκι-22' αυτ. Βάντσακ, 56' πεν. Μπασινάς

Με θριαμβευτικό τρόπο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον 3ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 η εθνική ομάδα, καθώς νίκησε στο στάδιο "Φέρεντς Πούσκας" την Ουγγαρία με 2-1 και τερμάτισε στην πρώτη θέση.
Με τους συνολικά 31 βαθμούς που συγκέντρωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δημιούργησε την καλύτερη επίδοση της προκριματικής φάσης και στην κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, την προσεχή Κυριακή στη Νότια Αφρική, θα τεθεί επικεφαλής ομίλου.

Με τον Χαλκιά κάτω από τα δοκάρια αντί του Νικοπολίδη, τον Καψή να παίρνει τη θέση του Δέλλα, τον Βύντρα να παίζει αντί του Σεϊταρίδη, τον Πατσατζόγλου να μετατίθεται αριστερά, και τους Τζιόλη, Σαλπιγγίδη βασικούς, η εθνική είχε πολλές αλλαγές συγκριτικά με τον προ τεσσάρων ημερών αγώνα εναντίον της Μάλτας. Ταυτόχρονα, όμως, είχε και "χτυπητή" αδυναμία οργάνωσης και παραγωγής, καθώς το προαναφερόμενο σχήμα δεν μπορούσε να "βρεθεί" στον αγωνιστικό χώρο.

Εναντίον των Μαγυάρων ο Οτο Ρεχάγκελ παράταξε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με σχηματισμό 3-5-2, τοποθετώντας τον Κατσουράνη δεξί στόπερ, τον Κυργιάκο στη μέση και τον Καψή αριστερά. Η απουσία του μέσου της Μπενφίκα από τη μεσαία γραμμή, όμως, δημιουργούσε πρόβλημα στην αγωνιστική ισορροπία της Ελλάδας, καθώς έλειπε ο "διαμεσολαβητής" μεταξύ άμυνας-επίθεσης, αλλά και ο παίκτης που μπορεί να απειλήσει από κοντά ή μακριά την αντίπαλη εστία.

Πριν η εθνική προλάβει να "ζεσταθεί" βρέθηκε να αναζητεί την ισοφάριση, καθώς στο 7ο λεπτό ο Μπούζακι βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή και σούταρε αδύναμα, όμως στην πορεία της μπάλας βρέθηκε το πόδι του Κατσουράνη που της έδωσε ύψος και την έστειλε στα δίχτυα του ματαίως εκτιναχθέντα Χαλκιά. Τα... "μηνύματα" είχαν πάντως έρθει μόλις από το πρώτο λεπτό, όταν από αμυντικό λάθος ο Πρίσκιν βρέθηκε μόνος αλλά πλάγια στην περιοχή, ο Χαλκιάς απέκρουσε το πρώτο σουτ του Ούγγρου και στη συνέχεια έπεσε στα πόδια του ίδιου παίκτη και μπλόκαρε, σε μία φάση που προκάλεσε τον τραυματισμό (στα πλευρά) και εν τέλει την αντικατάστασή του στο ημίχρονο.

Η "απάντηση" της ελληνικής ομάδας ήρθε στο 22΄, έστω και με αυτογκόλ: ο Κατσουράνης σέντραρε, ο Γκέκας θέλησε να περάσει στον Σαλπιγγίδη, αλλά η επέμβαση του Βάντσακ με το κεφάλι δεν είχε άλλο αποτέλεσμα από την παραβίαση του ουγγρικού τέρματος. Στο 26΄ το δυνατό μακρινό σουτ του Μπασινά μπλόκαρε σταθερά ο Φούλοπ, ενώ στο 38΄ ένα καλό σουτ του Πατσατζόγλου πέρασε ελάχιστα άουτ. Από την πλευρά τους, οι γηπεδούχοι έχασαν στο 39΄ μια καλή ευκαιρία με τον Τόζερ, το μακρινό και επικίνδυνο σουτ του οποίου εξουδετέρωσε με ωραία προσπάθεια ο Χαλκιάς.

Στο ημίχρονο ο Οτο Ρεχάγκελ αποφάσισε να κάνει το σχήμα της ομάδας πιο "ορθολογιστικό" (και επιθετικό), με τη χρησιμοποίηση του Σαμαρά αντί του Τζιόλη. Οι πρώτες καλές στιγμές, όμως, ανήκαν και πάλι στους Ούγγρους: Στο 46΄ ο Χάιναλ έπιασε δυνατό σουτ από κοντινή αλλά πλάγια (δεξιά) θέση, ο Νικοπολίδης απέκρουσε, ο Χάλμοσι ξανασούταρε και ο Ελληνας τερματοφύλακας επενέβη εκ νέου παραχωρώντας κόρνερ. Στο 49΄, στο μακρινό σουτ του Μπούζακι, η μπάλα βρήκε στον Κυργιάκο και έφυγε (ελάχιστα) κόρνερ.

Η εθνική πήρε το προβάδισμα στο 56ο λεπτό, με πέναλτι του Μπασινά που είχε κερδίσει ο Γκέκας (από πάσα του Σαλπιγγίδη) όταν ανατράπηκε από τον Φούλοπ. Στο 61΄ η κεφαλιά του Βάντσακ πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, στο 70΄ ο Νικοπολίδης απέκρουσε την κεφαλιά του ίδιου παίκτη, ενώ στο 73΄ ο Φούλοπ εξουδετέρωσε με τη σειρά του την προσπάθεια (σουτ) του Σαμαρά. Στο 78΄, ωστόσο, οι γηπεδούχοι παραλίγο να ισοφαρίσουν, καθώς ο Τόζερ σέντραρε και ο Βάσκο πήρε την κεφαλιά (λάθος έξοδος του Νικοπολίδη) στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι, στην τελευταία καλή στιγμή του αγώνα.

Κίτρινες: Τόζερ, Βάντσακ - Κυργιάκος, Πατσατζόγλου

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Φούλοπ, Σέλεζι, Βας, Βάσκο, Γιούχαζ, Βάντσακ, Τόζερ (85' Λεάντρο), Μπούζακι, Χάιναλ (76' Φίλκορ), Χάλμοζι (81' Φέτσεζιν), Πρίσκιν.

ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς (46' Νικοπολίδης), Βύντρα, Πατσατζόγλου, Κυργιάκος, Καψής, Κατσουράνης, Τζιόλης (46' Σαμαράς), Μπασινάς, Καραγκούνης, Γκέκας (82' Αμανατίδης), Σαλπιγγίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: