Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ... ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ

Ισραήλ, Ελβετία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Μολδαβία... επέλεξε η κληρωτίδα για αντιπάλους της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.

Το προφίλ των αντιπάλων:

ΙΣΡΑΗΛ:

Το Ισραήλ θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του τη συμμετοχή σε τελικά Μουντιάλ. Την πρώτη «γεύση» την πήρε το 1970, στη διοργάνωση του Μεξικό, όταν και κατετάγη 13ο, αποχωρώντας χωρίς νίκη και με δυο ισοπαλίες απολογισμό. Οι Ισραηλινοί μπήκαν σε μια νέα (ποδοσφαιρική) εποχή από το 1991, τη χρονιά που οι ομάδες τους ξεκίνησαν να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τρία χρόνια αργότερα έγιναν αποδεκτοί ως κανονικά μέλη της UEFA.

Από το 2006 προπονητής της ομάδας είναι ο Ντρορ Καστάν, ο οποίος διαδέχθηκε τον νυν προπονητή της Τσέλσι Αβραμ Γκραντ.Με την Ελλάδα οι Ισραηλινοί έχουν τεθεί αντιμέτωποι άλλες 16 φορές συνολικά, με την Εθνική μας να έχει πανηγυρίσει οκτώ φορές ενώ έχει υποστεί τέσσερις ήττες και τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα. Η μοναδική διάκριση της Εθνικής Ισραήλ ήταν η ανάδειξή της σε πρωταθλήτρια Ασίας το 1964.

ΕΛΒΕΤΙΑ:

Το Μουντιάλ δεν είναι νέα υπόθεση για τους Ελβετούς, που έχουν καταγράψει σημαντικές επιδόσεις και αξιοπρόσεκτα ρεκόρ. Όπως εκείνο που κατάφεραν να δημιουργήσουν το 2006, όταν αποκλείστηκαν στη δεύτερη φάση, μολονότι δεν δέχθηκαν ούτε ένα γκολ στην εστία τους (σε κανονική διάρκεια), αλλά κι εκείνο που του θέλει να είναι η μοναδική ομάδα που δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε μία φορά στη διαδικασία των πέναλτι... Παρά ταύτα, για τη χώρα των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η παρουσία και μόνο της Εθνικής στα γερμανικά γήπεδα αναγνωρίστηκε ως κατόρθωμα. Κι αν το 2006 δεν ήταν η χρονιά τους, οι Ελβετοί έχουν να επιδείξουν το 1934, το 1938 και το 1954 ως καλύτερες, παγκόσμιες, στιγμές τους, καθώς και στις τρεις αυτές διοργανώσεις κατάφεραν να βρεθούν ως και τα προημιτελικά. Συνολικά έχουν δώσει το «παρών» έξι φορές σε Παγκόσμια Κύπελλα (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006). Στον πάγκο των Ελβετών βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2001 ο Γιάκομπ Κουν.

ΛΕΤΟΝΙΑ:

Ανεξάρτητοι από το 1991, όταν και έλαβε τέλος η προσάρτησή τους στη Σοβιετική Ενωση, οι Λετονοί δεν έχουν φτάσει ποτέ στην ιστορία τους στα τελικά του Μουντιάλ. Με τον Ρωσο-Λετονό Αλεκσάντρς Σταρκόφς να επιστρέφει στο «τιμόνι»τα της Εθνικής το 2007, καθώς διαδέχθηκε τον Γιούρις Αντρεγεφς, η χώρα της Βαλτικής φιλοδοξεί να επαναλάβει εμφανίσεις αντίστοιχες με αυτές που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη (και μοναδική) επιτυχία της στο ποδόσφαιρο, την πρόκριση στο Euro2004, με προπονητή και πάλι τον Σταρκόφς τότε.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ:

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο «αδύναμες» ομάδες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, συνεπώς η δυναμικότητά του Λουξεμβούργου εντοπίζεται ακόμη πιο χαμηλά σε παγκόσμιο επίπεδο, μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σημάδια βελτίωσης. Οι Λουξεμβούργιοι αγνοούσαν τη νίκη από το 1995 έως και το 2007, πέφτοντας στο Νο195 της παγκόσμιας κατάταξης και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφεραν να αποτινάξουν την... κατάρα, νικώντας τη Γκάμπια σε φιλικό (2-1). Ακολούθησε και η πρώτη νίκη της 12ετίας σε επίσημο αγώνα, σε βάρος της Λευκορωσίας (1-0) για τα προκριματικά του Euro2008.
Ο Γκι Ελέρ, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής, βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της ομάδας από το 2004. Η πιο αξιόλογη παρουσία τους σε διεθνές επίπεδο, ήταν αυτή στο Ευρωπαϊκό του 1964, όταν και βρέθηκαν μια... ανάσα από τα ημιτελικά.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ:

Η Μολδαβία είναι γνώριμη της Ελλάδας σε επίσημες «μάχες», μιας και τη συναντήσαμε μόλις τον Ιούνιο στο Παγκρήτιο, για τα προκριματικά του Euro2008, και το σκορ έγραψε 2-1 υπέρ του συγκροτήματος του Οτο Ρεχάγκελ. Ένα χρόνο και πλέον νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2006, στον αγώνα στο Κισινάου, η Εθνική μας είχε και πάλι αναδειχθεί νικήτρια με 1-0. «Πρωτάρα» σε μεγάλες διοργανώσεις, η Μολδαβία του Ρώσου Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι υφίσταται ως ανεξάρτητη ομοσπονδία από το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια: