Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΔΩΝΗΣ: ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ...

Η διακοπή του πρωταθλήματος έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΛ να δουλέψει με ηρεμία, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη στην επανέναρξη των υποχρεώσεων της και να επιστρέψει στις νίκες. Πρώτος αντίπαλος για την κυπελλούχο Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός στο Αλκαζάρ και ο Γιώργος Δώνης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, τόνισε ότι σε αυτό το παιχνίδι η ομάδα του είναι αποφασισμένη για μια νέα αρχή. Από εκεί και πέρα, έκανε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της ομάδας, αναφέρθηκε στην Ευρώπη και σχολίασε τα μεταγραφικά σενάρια για τον Κλέιτον Σίλβα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Δώνης.

Για το ματς με τον Παναθηναϊκό
:

«Για εμάς – το λέω ειλικρινά – το πρωτάθλημα ξεκινά την Κυριακή. Το ματς με τον Παναθηναϊκό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αποδείξει η ΑΕΛ ότι είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε χωρίς άγχος. Δεν υπάρχει λόγος, άλλωστε. Αν παρουσιάσουμε την ίδια εικόνα που δείξαμε σε πολλούς από τους προηγούμενους αγώνες, θα πάρουμε αυτό που πρέπει. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία της ομάδας. Ωστόσο, απαιτείται συσπείρωση από όλους όσοι λειτουργούν γύρω από την ομάδα.

Μας περιμένει ένα δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Ήταν εξαρχής δύσκολο, αλλά έγινε πιο πολύ, από τη στιγμή που δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε βαθμολογικά τα 2-3 πιο βατά ματς στην έδρα μας».

Για τον μέχρι τώρα απολογισμό:
«Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αυτό που δείχνει η ομάδα μου, μου αρέσει πάρα πολύ. Γιατί παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και η πιο σημαντική της κατάκτηση είναι ότι έχει κερδίσει την αναγνώριση των ουδέτερων φιλάθλων, αλλά και των οπαδών των άλλων ομάδων.

Γενικώς τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει είναι και θετικά και αρνητικά, όσον αφορά στον καθαρά αγωνιστικό τομέα. Γιατί η ομάδα συνολικά, γίνεται σίγουρα καλύτερη και πιο δυνατή μέσα από τέτοιες δοκιμασίες. Οι παίκτες αποκτούν σημαντικές εμπειρίες όταν κοντράρονται με ομάδες άλλου επιπέδου, στοιχείο που τους βοηθάει να αποκτήσουν πνεύμα νικητή. Συν το γεγονός ότι συνηθίζουν σε δύο αγώνες την εβδομάδα, κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια της σεζόν»

Για τα θετικά σημεία:
«Η ομάδα παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο, έχει πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας και ποικιλία στην επιθετική της ανάπτυξη, τόσο από τον κεντρικό άξονα, όσο και από τα πλάγια και δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τον Παναθηναϊκό είναι η πρώτη ομάδα στη Superleague σε τελικές προσπάθειες. Επίσης, είναι θετικό ότι καλύτερη συνοχή ανάμεσα στις γραμμές και είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα τρεξίματα στη διάρκεια του αγώνα, λαμβάνοντας υπόψιν το δύσκολο πρόγραμμα με τα συνεχόμενα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Για τα σημεία στα οποία η ομάδα χρειάζεται βελτίωση:
«Πρώτον, η συμπεριφορά της αμυντικής τετράδας, στην οποία συμπεριλαμβάνω και τους οκτώ ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε αυτές τις θέσεις. Χρειάζεται βελτίωση σε ζητήματα τακτικής που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες φάσεις, τοποθετήσεις, βοήθειες και καλύψεις μέσα στο παιχνίδι. Το δεύτερο είναι ότι μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση.

Υπάρχουν διαστήματα στα οποία έχουμε την καθολική υπεροχή και δημιουργούμε πολλές φάσεις. Πρέπει λοιπόν σε αυτά τα χρονικά διαστήματα να μπορούμε να τελειώνουμε τα ματς σκοράροντας εύκολα. Τρίτον, είναι φανερό ότι όταν παίζουμε γρήγορα, το ποδόσφαιρο που αποδίδουμε είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Υπάρχουν, όμως, ποδοσφαιριστές που τους αρέσει να κρατούν τη μπάλα περισσότερο από ότι πρέπει κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε. Επίσης, πρέπει να αυξήσουμε τον βαθμό ετοιμότητας των παικτών που έρχονται από τον πάγκο».

Για το τελικό συμπέρασμα:
«Γενικώς, το διάστημα της διακοπής έφερε πολλά θετικά στην ομάδα. Μας έδωσε την ευκαιρία να ηρεμήσουμε – γιατί τα νεύρα ήταν... τεντωμένα μετά το ματς με τον Ηρακλή – και να δουλέψουμε όπως θέλαμε. Επίσης, έκανε καλό σε παίκτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμού, όπως ο Αλεξάνδρου, ο Κώτσιος, ο Νταμπίζας, ο Βενετίδης, ο Γκίκας, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουν σωστά στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Γιατί πολλοί από αυτούς, επειδή ακριβώς ήταν χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ομάδα και έπρεπε να παίζουν Πέμπτη-Κυριακή, δεν είχαν τη δυνατότητα να προπονηθούν με την ένταση που θα θέλαμε.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, για παράδειγμα, όταν βλέπουμε τον Νταμπίζα να προπονείται σε φουλ ρυθμούς για 10 σερί ημέρες. Είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα της ομάδας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αλλά και στο κομμάτι της τακτικής μας βοήθησε η διακοπή, κυρίως στο να προσαρμοστούν τα νέα παιδιά, τα οποία έχουν μεν πολύ ταλέντο, αλλά υστερούσαν στον συγκεκριμένο τομέα. Ήταν συγκεντρωμένοι στο τι θα κάνουμε όταν έχουμε τη μπάλα στην κατοχή μας, αλλά χωρίς τη μπάλα είχαμε σε αρκετές περιπτώσεις λάθος τοποθετήσεις.

Για να δουλέψεις στην τακτική χρειάζεται τουλάχιστον 22 ποδοσφαιριστές. Μέχρι πρότινος, όμως, δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα λόγω των συνεχόμενων αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Γενικά αυτό που βλέπω με ικανοποιεί. Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε, αλλά σε σχέση με αυτό που ονειρευόμαστε για την ΑΕΛ, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Για την Ευρώπη:
«Το ματς με την Αλκμάαρ είναι καθοριστικό γιατί εμείς μαζί με τους Ολλανδούς και τη Νυρεμβέργη θα παλέψουμε για την 3η θέση. Αν πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Αλκμάαρ - και πόσο μάλλον αν είναι νικηφόρο - θα γίνουμε το φαβορί για το τρίτο εισιτήριο».

Για τα μεταγραφικά σενάρια που εμπλέκουν τον Κλέιτον και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσουν την ομάδα ή τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή:
«Έχουμε περάσει από μια δύσκολη διαδικασία και έχουμε δουλέψει όλοι πάρα πολύ, ώστε ο Κλέιτον να φτάσει στο επιθυμητό σημείο να λειτουργεί πειθαρχημένα και προς όφελος της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Γιατί τα προσόντα και οι ικανότητές του ήταν δεδομένα. Το καταφέραμε με πολύ κόπο και αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες ομάδες είναι κάτι σημαντικό και μας χαροποιεί. Το ίδιο θεωρώ ότι ισχύει και για τον οποιονδήποτε παίκτη βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: