Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

ΠΑΧΑΚΗΣ: "Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥ"

Η Λάρισα χάλασε την ελληνική συνταγή του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά δεν της αξίζει ούτε χλεύη ούτε οίκτος. Της έλαχε να συγκριθεί -μέχρι στιγμής- με ομάδες όπως η Εβερτον και μάλιστα στην Αγγλία και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η επικείμενη πρωταθλήτρια Ρωσίας.

Είναι περιττό, όχι να συγκρίνει κανείς την αγωνιστική εμβέλεια των τριών αυτών ομάδων, αλλά το οικονομικό τους εύρος, απ’ όπου προκύπτει και η όποια διαφορά μεταξύ τους.

Μπορεί η ιστορία να αποδεικνύει πως η οικονομική ευχέρεια ενός κλαμπ δεν είναι δεσμευτική για την ανάλογη αγωνιστική του ευμάρεια, αλλά ουδείς μπορεί να μείνει αδιάφορος και να μη συνεκτιμήσει την πολυτέλεια επιλογής παικτών πρώτης κατηγορίας που απολαμβάνουν η αγγλική και η ρωσική ομάδα, σε αντίθεση με τη σφικτή οικονομική πολιτική που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί η Λάρισα και την οδηγεί, ουσιαστικά, σε επιλογές ευκαιριών από το πανέρι.

Ωστόσο και στο «Γκούντισον Παρκ» και προχθές στο Πανθεσσαλικό η πτωχή Λάρισα επέδειξε αγωνιστική συμπεριφορά την οποία, σε ορισμένα χρονικά σημεία του παιχνιδιού, θα ζήλευαν οι αντίπαλοί της.

Εκείνος ο τομέας στον οποίο η ομάδα του Δώνη είχε εξ ορισμού το μειονέκτημα ήταν η ατομική σύγκριση παικτών και αυτή ήταν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις δύο ήττες της, οι οποίες προήλθαν με γκολ σε στιγμές δικής της υπεροχής και πρωτοβουλίας στο παιχνίδι.

Η ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών της Εβερτον και της Ζενίτ προκάλεσε τη δημιουργία προσωπικών φάσεων από τις οποίες προήλθαν και τα γκολ που «εισέπραξε» ο Κοτσόλης.

Βέβαια, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αδυνατεί κάποιος να προβάλει το αντίδοτο, ώστε η ομαδική συνεργασία να υπερισχύσει της ατομικής υπεροχής, όταν αυτή οικονομικά και αγωνιστικά είναι απλησίαστη. Γι’ αυτό και η δικαίωση του ομαδικού πνεύματος σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί εξαίρεση, καλή ώρα σαν την επική πρόκριση της Λάρισας επί της Μπλάκμπερν.

Η οποία, βέβαια, ως γεγονός μπορεί να ήταν καλοδεχούμενη απ’ όλους μας και να έδωσε αφορμή για διθυραμβικά σχόλια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα, πολύ δε περισσότερο μέτρο σύγκρισης, ώστε να καταλήξουμε σε αβίαστα συμπεράσματα. Κόντρα στην Μπλάκμπερν η Λάρισα έκανε την υπέρβαση, κόντρα στην Εβερτον και στη Ζενίτ μίλησε ο νόμος του πλουσιότερου, άρα και του ισχυρότερου.

Πηγή: Sportime

Δεν υπάρχουν σχόλια: