Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ: "ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΜΑΣ"

Είναι από τους ευλογημένους που έζησαν το θαύμα της Πορτογαλίας, το καλοκαίρι του 2004. Το γεγονός ότι δεν θα είναι στα τελικά του Euro 2008 τον στενοχωρεί, αλλά στο λογικό πλαίσιο. Ο Στέλιος Βενετίδης, μέσω του Sportime.gr, επιχειρεί μια... ένωση της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004 με την ομάδα που θα υπερασπιστεί τον τίτλο σε λίγους μήνες. Αποδίδει τα εύσημα στον Οτο Ρεχάγκελ, θεωρεί ότι έχουμε πλέον μια Εθνική ομάδα που μπορεί να κάνει περισσότερα στο γήπεδο από αυτή του 2004, στέκεται στα πλεονεκτήματα της... νυν σε σχέση με την "πρώην" και δίνει την ευχή του για το καλοκαίρι: "Να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας.

- Πρόκριση στο Euro 2008 με ρεκόρ βαθμών. Πώς "δικαιολογείται" αυτό;

"Καταρχάς συγχαρητήρια στον προπονητή και σε όλα τα παιδιά για την πρόκριση και το ρεκόρ. Από εκεί και πέρα, πραγματικά, αν προσέξουμε συνολικά όλα τα παιχνίδια και όλη την πορεία μας σε αυτό τον προκριματικό όμιλο, θα δούμε ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Μέχρι και την έναρξη αυτού του προκριματικού ομίλου, ξέραμε ότι έχουμε μια Εθνική ομάδα που μπορεί να αμυνθεί πολύ καλά. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μια Εθνική ομάδα που μπορεί να κάνει πολύ καλά κι άλλα πράγματα. Να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, να δημιουργήσει ευκαιρίες, να επιτεθεί σωστά, να σκοράρει πιο εύκολα σε σχέση με πριν. Είναι μια πολύ καλή ομάδα σε όλους τους τομείς".
- Επειδή έχουν αρχίσει και οι συγκρίσεις, αυτή η Εθνική ομάδα είναι καλύτερη από αυτή του 2004;

"Είναι δύσκολο να γίνει τέτοια σύγκριση. Αυτό που μπορούμε, ενδεχομένως, να συγκρίνουμε, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων. Για να καταλάβετε, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή σύγκριση ούτε ανάμεσα στους παίκτες, γιατί δεν ξέρουμε την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι τωρινοί παίκτες το καλοκαίρι. Αν, δηλαδή, εκείνη τη χρονική περίοδο θα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση από τους παίκτες του 2004. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι αυτή η Εθνική ομάδα έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν σε αρκετές διαφορετικές θέσεις. Σε εμάς, στην ομάδα της Πορτογαλίας, υπήρχε μόνο ο Κατσουράνης που μπορούσε να παίξει πολλές θέσεις. Τώρα δεν είναι μόνο ο Κώστας, αλλά και πολλοί άλλοι. Είναι πιο πολυσύνθετοι και αυτό αναμφίβολα βοηθάει πολύ τον προπονητή σε κάθε αγώνα. Είναι πιο πλήρης αυτή η ομάδα, με βάση τις θέσεις που αγωνίζεται ο κάθε παίκτης".
- Ηδη σκεφτόμαστε και το Μουντιάλ του 2010. Εκεί, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε με τον Ότο Ρεχάγκελ ή μια ενδεχόμενη πολύ καλή πορεία στα τελικά του Euro 2008, θα σημάνει και το τέλος του κύκλου;

"Αυτό δεν το ξέρω. Είναι ένα θέμα καθαρά προσωπικό, για τον κ. Ρεχάγκελ. Αυτός θα αποφασίσει, για το τι είναι καλύτερο. Σίγουρα, πάντως, σε αυτές τις επιτυχίες που έχει η Εθνική ομάδα, έχει μεγάλο μερίδιο. Είναι μια επιτυχημένη Εθνική ομάδα, είναι επιτυχημένος ο Ρεχάγκελ".
- Είσαι πρωταθλητής Ευρώπης και έχεις κατακτήσει πολλούς τίτλους. Ζηλεύεις που δεν είσαι στην Εθνική ομάδα τώρα;

"Κοιτάξτε, κάθε αθλητής θέλει πάντα να είναι στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Θεωρώ ότι είναι λογικό αυτό. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω ότι ζηλεύω. Είναι ευτυχία για μένα το γεγονός ότι έζησα αυτό που έγινε στην Πορτογαλία. Εκτός αυτού, κάθε αθλητής, κάθε ποδοσφαιριστής για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, θα πρέπει να έχει αυτογνωσία και να ξέρει ότι δε θα είναι για πάντα στην Εθνική".
- Εχεις επαφή με τα παιδιά της Εθνικής ομάδας; Πώς είναι το κλίμα;

"Το κλίμα ήταν και είναι πολύ καλό. Και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο προπονητής, ο κ. Ρεχάγκελ. Στην Εθνική ομάδα δεν είναι καθημερινά μαζί οι παίκτες, οπότε παίζει τεράστιο ρόλο ο προπονητής στο να είναι ωραία η ατμόσφαιρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κάθε φορά που συγκεντρώνονται οι παίκτες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, στο να λειτουργήσει καλά η ομάδα. Δε χρειάζεται να πω εγώ πώς είναι το κλίμα στην ομάδα, γιατί αυτό φαίνεται. Είναι όλα μια χαρά, όπως και το 2004 στην Πορτογαλία. Και σε αυτό έχουν συμβάλει τα μέγιστα ο προπονητής και οι παίκτες, γιατί είναι πολύ καλοί χαρακτήρες".
- Τέλος, έχοντας ζήσει το θαύμα της Πορτογαλίας, τι θέλεις να ευχηθείς στην ομάδα που θα πάει στα τελικά του Euro 2008;

"Πριν από όλα, να πω ότι προσωπικά θεωρώ μεγάλη επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι προκριθήκαμε στα τελικά και θα είμαστε εκεί για δεύτερη σερί φορά. Γιατί αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι υπάρχει σταθερότητα, διάρκεια. Είναι τεράστια επιτυχία αυτό. Οσο για την ευχή μου, αυτό που πραγματικά θέλω και εύχομαι στα παιδιά και στον προπονητή, είναι να δείξουν χαρακτήρα και να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Αυτό. Να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Με αυτό, δε λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε και πάλι το κύπελλο. Για μένα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το αν θα πάμε στον τελικό ή στον ημιτελικό. Αλλά το να αποδείξουμε, με τις εμφανίσεις μας, ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Εχει μεγάλη σημασία, για μένα τη μεγαλύτερη, το να εμφανιστεί στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας μια ομάδα που θα παραταχθεί και θα αγωνιστεί ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μακάρι η ομάδα να εμφανιστεί, όπως και σε αυτό τον προκριματικό όμιλο. Να διατηρήσει αυτή την εικόνα, αυτό το παιχνίδι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: