Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ από την περίοδο 2009-2010 και θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2012 ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/11) στη Λουκέρνη της Ελβετίας ο Μισέλ Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA ανέλυσε το πλάνο του το οποίο βασίζεται στην επιδίωξη να εκπροσωπούνται όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στους ομίλους της διοργάνωσης.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές αφορά τον τελικό της διοργάνωσης. Αυτός από το 2009 και μετά θα διεξάγεται Σάββατο και όχι Τετάρτη όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Ετσι «σπάει» μία παράδοση χρόνων. Αναφορικά με τη σκέψη να συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ οι Κυπελλούχοι των χωρών ο πρόεδρος της UEFA επεσήμανε ότι το σχέδιο δεν «περπάτησε» επειδή «ήρθε πολύ νωρίς. Όμως πιστεύω σε αυτήν την ιδέα και θα επανέλθουμε στο μέλλον».

Μάλιστα, ο Πλατινί εξήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί working group στους κόλπους της UEFA με σκοπό να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της συγκεκριμένης ιδέας.

Οι κυριότερες αλλαγές στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στους ομίλους προκρίνονται απευθείας 22 ομάδες (6 περισσότερες σε σχέση με τις 16 που προβλέπει το ισχύον σύστημα). Πρόκειται για τον κάτοχο του τροπαίου, τις 12 πρωταθλήτριες των 12 πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA, τις 6 δεύτερες και τρίτες των τριών πρώτων χωρών στη βαθμολογία και τις 3 δεύτερες των χωρών που βρίσκονται από τη 4η ως την 6η θέση.

Tα υπόλοιπα 10 εισιτήρια των ομίλων θα δίδονται από δύο ξεχωριστές διαδικασίες προκριματικών. Στην πρώτη οι 40 πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται από την 13η ως την 52η θέση θα διεκδικήσουν 5 εισιτήρια σε τρεις προκριματικούς γύρους. Στη δεύτερη θα διεκδικήσουν άλλα 5 εισιτήρια οι 3 τέταρτες ομάδες των χωρών που βρίσκονται από τις θέσεις 1-3, οι 3 τρίτες των χωρών 4-6 και οι 9 δεύτεροι των χωρών που βρίσκονται από το 7-15. Συνολικά δηλαδή 15 ομάδες θα διεκδικήσουν 5 θέσεις. Η διαδικασία αυτή προβλέπει δύο προκριματικούς γύρους.

Η Ελλάδα

Αν η χώρα μας παραμείνει στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA τα πράγματα θα είναι θεωρητικά εύκολα για τον πρωταθλητή Ελλάδας ο οποίος θα διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους από τους πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται από τη θέση 13 ως 52, χωρίς να βρει στο δρόμο του ομάδες από τις ισχυρές χώρες.

Αντίθετα, ο δευτεραθλητής θα έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο αφού θα αρχίζει την προσπάθειά του από τα τέλη του Ιούλη βρίσκοντας στο διάβα του ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: