Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: "ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΝΙΚΕΣ..."

Ηταν βασικός κόντρα στον Αρη, αλλά βγήκε στο ημίχρονο για να περάσει στη θέση του ο Φακούντο Πάρα. Και δεν στενοχωρέθηκε καθόλου! Ο Ηλίας Κυριακίδης, για τον οποίο ο λόγος, μία μέρα μετά τη νίκη της ΑΕΛ επί του Αρη στο Αλκαζάρ μιλάει στο Sportime.gr για όσα αφορούν την κυπελλούχο Ελλάδας. Παραδέχεται το μεγάλο άγχος που υπήρχε για τη νίκη και το πόσο καλύτερα είναι τώρα τα πράγματα, εκτιμά ότι η "βυσσινί θύελλα" θα έπρεπε ήδη να είχε 20 βαθμούς, χαίρεται για όσα έζησαν φέτος οι Θεσσαλοί στην Ευρώπη, παίρνει θέση για τη φάση των καθυστερήσεων που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του Αρη και παράλληλα κάνει και την πρόβλεψη του για το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

- Τα συναισθήματα μετά την πολυπόθητη νίκη; Εφυγε ένα βάρος;


"Εγώ πιστεύω ότι το μεγαλύτερο βάρος το ένιωθαν τα παιδιά που ήταν από πέρυσι στην ομάδα, γιατί η ΑΕΛ είχε από τον περασμένο Φεβρουάριο να νικήσει στο Αλκαζάρ. Ενιωθα ότι περισσότερο άγχος είχαν τα παιδιά που ήταν από πέρυσι εδώ και έβλεπα την ανακούφιση που ένιωθαν μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα. Ηταν όλοι πιο ανάλαφροι, καθώς έφυγε αυτό που έλεγαν όλοι για κακοτυχία ή μια κακιά μοίρα που κυνηγούσε την ομάδα. Εγώ, πάντως, πιστεύω ότι αυτή η νίκη είναι μια βαθμολογική ανάσα και δε θα πρέπει να πιστεύουμε ότι μας κυνηγούσε κάποιο φάντασμα ή κάτι εξωαγωνιστικό. Το σημαντικό, πλέον, είναι να συνεχίσουμε έτσι".


- Η νίκη σας ήταν δίκαιη, με βάση την απόδοση των δύο ομάδων;


"Το δίκαιο θα ήταν να έχουμε 20 βαθμούς τώρα! Συμπτωματικά μου είχε γίνει ερώτηση για το αν είναι δίκαιο ή όχι, πριν τα παιχνίδια με ΟΦΗ και Αρη. Δύο παιχνίδια στα οποία και δύο ισοπαλίες, κατά την άποψη μου, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν θετικά αποτελέσματα, καθώς ο Αρης είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος κι ο ΟΦΗ παραδοσιακά καλή ομάδα στην έδρα του. Από τη στιγμή που θέλαμε τόσο πολύ τους βαθμούς, όμως, ο στόχος μας ήταν οι νίκες. Αυτό θέλαμε και δε σκεφτόμασταν ότι και οι ισοπαλίες θα ήταν θετικά αποτελέσματα. Η νίκη είναι το ιδανικό και το πιο δίκαιο, όπως προανέφερα, θα ήταν να έχουμε 20 βαθμούς τώρα".


- Και πάλι, πάντως, είδαμε την ΑΕΛ με σωστό τρόπο να κυνηγάει μέχρι τέλους το γκολ και αφού το πέτυχε στις καθυστερήσεις, να κινδυνεύει άμεσα να πάθει τη ζημιά. Λόγω άγχους;


"Για το χθεσινό παιχνίδι, μπορώ να το δικαιολογήσω αυτό λόγω του μεγάλου άγχους που υπήρχε για τη νίκη. Γενικά, όμως, είναι μια λάθος νοοτροπία αυτό. Σωστό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να επιτίθεσαι με ορθόδοξο τρόπο, αλλά από τη στιγμή που κυκλοφορείς την μπάλα και έχεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητες σου, να μην κάνεις αμέσως το λάθος και να κλείνεσαι πίσω. Γιατί αυτό σε περιορίζει στο να κάνεις το οτιδήποτε, ακόμη και μια σωστή πάσα. Το άγχος χθες ήταν τόσο πολύ, ώστε να δικαιολογείται αυτό που κάναμε. Γενικά, όμως, είναι λάθος και δεν πρέπει να συμβαίνει".


- Ενα σχόλιο για τις διαμαρτυρίες του Αρη, σχετικά με τη φάση στις καθυστερήσεις;


"Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να πω ότι δε θέλω να σχολιάσω αυτή τη φάση. Επειδή ό,τι λέμε μένουν και ο καθένας από τα λεγόμενα του φτιάχνει και την προσωπικότητα του, δε θέλω να φανεί ότι δεν έχω προσωπικότητα αλλά θα πω ό,τι είπα και για τον Κασναφέρη, στο πέναλτι που δεν μας έδωσε στον αγώνα με την ΑΕΚ. Είχα πει τότε -και το ξαναλέω- ότι δε θέλω ποτέ να βγει ένας διαιτητής και να πει ότι είμαι κακός αμυντικός χαφ και ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Το ίδιο θα πιστεύω πάντα. Ο πρωταγωνιστής της φάσης, ο Γιώργος ο Φωτάκης, μου είπε ότι σπρώχτηκε και αναγκαστικά έκανε αυτή την κίνηση προς την μπάλα. Εγώ πάντα θα πιστεύω πρώτα τον συμπαίκτη μου και όχι τον αντίπαλο ή κάποιον άλλο. Εμπιστεύομαι τους συμπαίκτες μου και δέχομαι αυτό που λέει. Κατά τα άλλα, αν και ο προπονητής μου είπε κάτι για τον τρόπο που σφύριζε ο διαιτητής και επηρέαζε τον ρυθμό του αγώνα, εγώ θέλω να πω ότι κατά τη γνώμη μου ο διαιτητής χθες ήταν πάρα πολύ καλός".


- Τώρα, μετά από αυτή τη νίκη που έδιωξε το άγχος, η ομάδα πάει για καλύτερα αποτελέσματα; Θα παίζει πιο άνετα;


"Ελεύθερα παίζαμε έτσι κι αλλιώς, μέχρι τώρα. Αν μη τι άλλο η ΑΕΛ έχει ταυτότητα ως ομάδα! Προσπαθεί πάντα με τον τρόπο της να επιβληθεί και δεν προσαρμόζεται στο παιχνίδι του αντιπάλου. Αν θα αλλάξει κάτι, θα μπορούμε να το πούμε μόνο αν έρθουν πολλές νίκες σερί. Το μόνο φάρμακο, πάντως, είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε το ίδιο καλά και πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι πολύ καλή για την ομάδα".


- Στην Ευρώπη κάνατε υπερήφανους τους πάντες. Μήπως, όμως, οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σας έχουν στοιχίσει στο πρωτάθλημα;


"Αν στοίχισαν θα μπορούμε να το πούμε τον Απρίλιο, τον Μάιο. Ο Πανιώνιος και ο Αρης, δύο ομάδες που πέρυσι τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση, έχουν περίπου την ίδια βαθμολογία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Και κανείς δεν μετανιώνει και δεν πρέπει να μετανιώσει για κάτι που να αφορά την φετινή μας παρουσία στην Ευρώπη. Είναι εμπειρίες που μπορεί -χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών- η ΑΕΛ να τις ξαναζήσει μετά από πολλά χρόνια. Ποιος περίμενε, άλλωστε, όταν κατακτούσε το πρωτάθλημα το 1988, ότι θα έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να ζήσει ωραίες στιγμές ξανά στην Ευρώπη; Αυτό που ζήσαμε φέτος ήταν πολύ όμορφο. Ακόμη και ένα ταξίδι στο εξωτερικό για έναν οπαδό μας, ώστε να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι μας, είναι μια όμορφη ανάμνηση και πάντα θα είναι. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι παίκτες που δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες και κυρίως αυτοί που είναι κάτω των 23 ή 24 ετών, έζησαν κάτι ξεχωριστό και αυτό θα είναι χρήσιμο για την καριέρα τους. Ανάμεσα τους, φυσικά, κι εγώ".


- Ο στόχος της ΑΕΛ ποιος είναι για φέτος στο πρωτάθλημα; Η έξοδος στην Ευρώπη;


"Οταν είχα έρθει στην ομάδα, το περασμένο καλοκαίρι, επειδή δεν μας είχα δει σε συνθήκες αγώνα, ήμουν διστακτικός στο να μιλήσω για Ευρώπη. Ούτε καν για παραμονή δεν έλεγα τίποτα. Δεν έβαζα κάποιο στόχο. Τώρα, βλέποντας και τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος, πιστεύω ότι μπορούμε και την Ευρώπη. Οπως είπα και πριν, άλλωστε, θα έπρεπε να έχουμε 20 βαθμούς τώρα και θα ήμασταν στην πρώτη 6άδα. Ελπίζω αυτό να γίνει στη συνέχεια".


Δεν υπάρχουν σχόλια: