Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ


Όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης συνάντησε τη μοίρα, εκείνη αποφάσισε να είναι καλή μαζί του επειδή, όπως είχε πει, κάποτε, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, σκόπευε να την γράψει εκείνος. Το είδαμε. Ναι, αρτηριοσκληρωτικοί, είμαστε πελάτες στους Ισπανούς, μας νίκησαν 82-77 και πέρασαν στον τελικό. Όχι, δεν θα σας περάσει. Φοβόντουσαν ακόμα και στο εκπρόθεσμο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, έτρεμαν στην ιδέα της ανατροπής.

Δεν θα το γράψει ποτέ η ιστορία σε αυτό το παιχνίδι, τον φόβο και το δέος που ένιωσαν οι Ισπανοί για αυτή την άγρια συμμορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά η μνήμη και σφυγμοί της είναι η καλύτερη παρέα.

Μπράβο σας... Κλαίμε από χαρά...
Αυτό το παιχνίδι θα μνημονεύεται για χρόνια. Θα γίνει τραγούδι στα χείλη εκείνων που είχαν την αφέλεια να πιστεύουν στην ομάδα. Σε εκείνη την ξανθιά που είχε ζωγραφίσει μια κυανόλευκη καρδούλα στο μάγουλό της, σε εκείνο τον τύπο με το σκουφάκι και στα παιδιά που πάνε, έστω και με τη φαντασία τους, παντού με την Εθνική.

Αυτό το παιχνίδι ήταν ποδόσφαιρο, πυγμαχία και υδατοσφαίριση. Με εχθρικές συνθήκες, με τη ζωντάνια που έχει ένα ματς που ξεφεύγει από το να είναι παιχνίδι και φθάνει στα όρια της παράνοιας. Ένα παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά, που δεν θέλουν να χάσουν.

Η Ισπανία έπαιξε μυαλωμένα, δεν σάστισε, είναι μια ομάδα που, κατά πάσα πιθανότητα, θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πόσο χαμηλά έπεσαν για να κερδίσουν, πόση πίεση άσκησαν στους διαιτητές, πόσο μικροπρεπώς φέρθηκαν.

Αυτός ο ημιτελικός θα είναι, μονίμως, ένας αστερίσκος στο μυαλό τους. Η Μακιαβελική λογική του Πεπού Ερνάντεθ, όλο αυτό το τσίρκο που στήθηκε από τους παίκτες αυτής της ομάδας. Ποια πρωταθλήτρια Ευρώπης; Νικήτρια Ευρώπης. Νικήτρια με το ζόρι. Νικήτρια χωρίς να το χαρεί. Νικήτρια με παίκτες πεσμένους στο έδαφος, με παραπονεμένα πρόσωπα, με προβοκατορικές κινήσεις που παραπέμπουν σε πρωτόγονες καταστάσεις.

Οι σταρ του ΝΒΑ έβαλαν την ουρά στα σκέλια απέναντι στα αλητάκια του Γιαννάκη, τους ζωσμένους με εκρηκτικά καμικάζι. Οι Ισπανοί εκμεταλλεύθηκαν το σπάσιμο νεύρων και τις κακές επιθέσεις της Εθνικής στην τέταρτη περίοδο για να φθάσουν στη νίκη. Η Ελλάδα έκανε ένα 7-0 σερί και προηγήθηκε με 67-65, αλλά η Ισπανία απάντησε με ένα 9-1, που έστειλε το σκορ στο 74-68. Ήταν τότε που ο Χόρχε Γκαρμπαχόθα βρέθηκε, πάλι, με τα μούτρα στο έδαφος, από χτύπημα του Κώστα Τσαρτσαρής.

Ήλπιζε ο Κωστάκης ότι οι διαιτητές βλέπουν.

Αλλά δεν βλέπουν τίποτα. Έχουν μυωπία. Σε αντίθεση με τους ταύρους, που έχουν αχρωματοψία, οι διαιτητές βλέπουν το κόκκινο αλλά δεν του ορμάνε, το σέβονται.

Οι Ισπανοί είχαν το Ναβάρο και τις εύστοχες βολές, η Εθνική είχε θέληση και ικανότητες. Όταν ο Νίκος Ζήσης μείωσε σε 78-76 με τρίποντο, ο Γκαρμπαχόθα πάλι δεν λάθεψε από την γραμμή.

Αλλά ο θαυματοποιός της Σλοβενίας, Θοδωρής Παπαλουκάς, με το σκορ στο 80-76, έχασε τη μπάλα. Και χάθηκε το παιχνίδι, από τον άνθρωπο που έφερε την ομάδα εδώ. Αυτό τον γκαφατζή δραματοποιό του ελληνικού μπάσκετ που, όποιος δεν τον αγαπάει, έχει έλλειψη από χιούμορ, ερωτισμό, φαντασία και επαναστατικότητα...

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 41-39, 59-60, 82-77

Ισπανία (Ερνάντεθ): Π.Γκασόλ 23, Ρούντι 2, Καμπέθας 3(1), Ναβάρο 23(5), Καλντερόν 17(4), Ρέγιες 2, Χιμένεθ 3(1), Σ.Ροντρίγκεθ, Μ.Ροντρίγκεθ, Μ.Γκασόλ, Μουμπρού, Γκαρμπαχόθα 6.

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3, Μπουρούσης, Ζήσης 6(1), Σπανούλης 23(1), Βασιλόπουλος 7(2), Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 3(1), Ντικούδης 8(1), Τσαρτσαρής 7(1), Διαμαντίδης 6, Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 6.

AΛΩΒΗΤΗ Η ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ

Η εξαιρετική πορεία της Μπλάκμπερν στην φετινή Premiership συνεχίστηκε παρότι τα «ρόδα» είχαν δύσκολη αποστολή στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Η αντίπαλος της Λάρισας στο Uefa πήρε λευκή ισοπαλία στην έδρα της Τσέλσι και παρέμεινε αήττητη μετά από πέντε αγώνες στο πρωτάθλημα Αγγλίας.

Με τον Σεφτσένκο αντί του τραυματία Ντρογκμπά στην βασική ενδεκάδα για πρώτη φορά στην φετινή σεζόν, η Τσέλσι πίεσε από την αρχή προκειμένου να πετύχει το γρήγορο γκολ που θα έδιωχνε το άγχος. Ο Φρίεντελ, όμως, είπε «όχι» σε δύο πολύ καλές ευκαιρίες του Ουκρανού επιθετικού και του Εσιέν κρατώντας ανέπαφη την εστία της Μπλάκμπερν. Τα «ρόδα» είχαν την πρώτη τους σπουδαία ευκαιρία με τον Πέντερσεν στο 41ο λεπτό, αλλά το σουτ του Νορβηγού έφυγε λίγο έξω από την εστία του Τσεχ.

Η Τσέλσι φωνάζει για την φάση του 57ου λεπτού, όταν ο Καλού σκόραρε αλλά το γκολ του ακυρώθηκε καθώς ο επόπτης υπέδειξε τον Ιβοριανό φορ σε θέση οφσάιντ. Ένα μακρινό σουτ του Σάβατζ βρήκε σε ετοιμότητα τον Τσεχ, ενώ οι γηπεδούχοι έχασαν καλή ευκαιρία με τον Σεφτσένκο, ο οποίος σε σέντρα του Μαλουντά έπιασε την κεφαλιά, όμως δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ματς έληξε με οκτώ λεπτά καθυστέρηση, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά ο αμυντικός της Μπλάκμπερν, Κρίστοφερ Σάμπα σε σύγκρουση του με τον Σεφτσένκο.

Οι συνθέσεις:

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Μπελέτι, Άλεξ, Τέρι, Α.Κόουλ (Μπεν Χαΐμ 88’), Ράιτ-Φίλιπς (Μαλουντά 57’), Σίντγουελ (Μίκελ 57’), Εσιέν, Τζ. Κόουλ, Καλού, Σεφτσένκο

ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ: Φρίεντελ, Έμερτον, Σάμπα (Όιγιερ 90’), Νέλσεν, Γουόρνοκ, Μπέντελι, Σάβατζ, Νταν (Μοκοένα 81’), Πέντερσεν, Μακάρθι (Ρόμπερτς 68’), Σάντα Κρουζ.

ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ...

Στο φιλικό παιχνίδι με τον ΟΦΗ, αυτό που μας εξέπληξε ήταν η ταχύτητα με την οποία οι παίκτες της ΑΕΛ έπεφταν πάνω στην μπάλα, είτε βρισκόταν στην άμυνα είτε στην επίθεση. Η γρηγοράδα με την οποία έκοβαν τις επιθέσεις του αντιπάλου και οι αστραπιαίες κινήσεις στην κυκλοφορία της μπάλας και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, προσομοίωσαν στην ομάδα ένα χαρακτηριστικό που της έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, την ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Το λαρισινό σύνολο ήταν σαν να είχε βάλει την 5η ταχύτητα και πατώντας το γκάζι να προσπαθεί να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή καταξίωσή του..

Σε καμιά στιγμή του παιχνιδιού δεν υπήρξε εφησυχασμός, παρόλο που ο Γιώργος Δώνης έκανε πολλές αλλαγές, αλλά και η έκταση του σκορ επέτρεπε κάτι τέτοιο. Οι φωνές από τον πάγκο ήταν συνεχείς και σαφείς: " τρέξτε μην σταματάτε, μην χαλαρώνετε", προσπαθώντας να τονώσουν των ηθικό των παικτών για να μην χαλάσουν την καλή τους εικόνα.

Το ρόστερ που διαθέτει φέτος ο Γιώργος Δώνης είναι το πληρέστερο που είχε στα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της ΑΕΛ. Η συμπαγής αμυντική γραμμή, η μεγάλη ποιότητα της μεσαίας γραμμής αλλά και το θράσος των επιθετικών παικτών είναι πλέον χαρακτηριστικά της αγαπημένης μας ΑΕΛ. Ο Γιώργος Δώνης νιώθει να έχουν λυθεί τα χέρια του, αφού και πάμπολλες εναλλακτικές λύσεις διαθέτει και άψογη και σωστή δουλειά έγινε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό τα προηγούμενα χρόνια (βλ. ιντερτότο, άνοδοι κτλ)

Η ΑΕΛ πάτησε γκάζι και να δούμε που θα σταματήσει...

ΜΠΑΚΑΓΙΟΚΟ: "ΘΕΛΕΙ ΠΑΘΟΣ"

Αποτέλεσε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΛ και με την υπογραφή του συμβολαίου του δόθηκε ένα τέλος στο φετινό σήριαλ της επιθετικής ενίσχυσης των "βυσσινί". Ο λόγος για τον Ιβοριανό επιθετικό Ιμπραϊμα Μπακαγιόκο που ρωτήθηκε τόσο για τις πρώτες εντυπώσεις του από τη Λάρισα, όσο και για την ιστορική ευρωπαϊκή αναμέτρηση με την Μπλακμπερν, 19 χρόνια μετά.

"Είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ" ήταν τα πρώτα λόγια του έγχρωμου επιθετικού για να συνεχίσει "το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό κι αυτό με βοηθά να προσαρμοστώ. Πριν υπογράψω γνώριζα κάποια πράγματα για την ομάδα και την πόλη αλλά τώρα που ζω καθημερινά είναι τελείως διαφορετικά".

Εκτενής ήταν και η αναφορά του για την αναμέτρηση με την Μπλάκμπερν, δηλώνοντας πανέτοιμος: "Είμαι προετοιμασμένος αγωνιστικά και ψυχολογικά για την αναμέτρηση με την Μπλακμπερν και θέλω να δείξω τον καλύτερο ευατό μου" τόνισε, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα πάθος: "Πρέπει να μην δείξουμε αδύναμοι σε σχέση με αυτούς. Θα τα δώσουμε όλα μέσα στο γήπεδο ώστε να καταφέρουμε κάτι καλό στον πρώτο αγώνα. Κλειδί είναι το πάθος. Αν δώσουμε το 100%, μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι πραγματικά καλό".

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως η ΑΕΛ έχει ελπίδες πρόκρισης κάνοντας λόγο για το δεύτερο παιχνίδι. Πιο χαρακτηριστικά, "το θέμα είναι να ταξιδέψουμε εκεί για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τον πρώτο αγώνα".

Φυσικά ο επιθετικός της ΑΕΛ είχε να θυμηθεί πολλά και από την παρουσία του στο νησί, όταν αγωνίστηκε αντίπαλος της Μπλάκμπερν φορώντας την φανέλα της Έβερτον:
"Σαν παίκτης της Έβερτον έπαιξα αντίπαλος της Μπλακμπερν και έβαλα δυο γκολ σε νικηφόρο για την ομάδα μου παιχνίδι. Γιατί να μην κάνω το ίδιο και τώρα;

Πηγή: the "match"

ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ: "ΠΡΩΤΑ Η ΤΣΕΛΣΙ"

Το σημερινό παιχνίδι (19:15 Supersport 1) στο Στάμφορντ Μπριτζ, με αντίπαλο την Τσέλσι του "πολύ" Ζοσέ Μουρίνιο είναι στο μυαλό των ανθρώπων της Μπλάκμπερν κι αυτό φαίνεται από τις συνεχείς αναφορές στο επίσημο σαιτ της ομάδας, εκεί που γίνεται αναφορά για την σημαντικότητα του παιχνιδιού και κυρίως για την θέληση των "Ρόβερς" να κάνουν την έκπληξη και να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα παραμένοντας αήττητοι για 15ό συνεχή αγώνα.

Ο τεχνικός της αγγλικής ομάδας Μαρκ Χιούζ δήλωσε προβληματισμένος από την απουσία πολλών βασικών παικτών που αγωνίζονταν με τις εθνικές ομάδες τους και δεν συμμετείχαν στις προπονήσεις της ομάδας. Με μια μόνο ολοκληρωμένη προπόνηση το απόγευμα της Παρασκευής ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμάσει την ομάδα κατάλληλα γι' αυτό το πολύ δύσκολο παιχνίδι. Και κατέληξε λέγοντας: "οι παραδόσεις είναι για να σπάνε".

Οι ιθύνοντες της Μπλάκμπερν αφήνουν να εννοηθεί ότι με το πρώτο παιχνίδι της ομάδας τους στο Πανθεσσαλικό απέναντι στην ΑΕΛ θα ασχοληθούν αμέσως μετά την λήξη του παιχνιδιού με την Τσέλσι. Η άφιξη των Άγγλων στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/09 και την ίδια θα μέρα θα προπονηθούν για πρώτη και τελευταία φορά στο γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον επόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι τους.

MONSTERS: Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΟΙΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Όσοι ασχολούνται άμεσα με τα θέματα των οργανωμένων οπαδών και προβληματίζονται με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν κυρίως σε νομικά θέματα, περιμένουν με περιέργεια τις μετεκλογικές εξελίξεις. Μετά τη μεγάλη φουρτούνα της περασμένης άνοιξης με τα γεγονότα της Παιανίας και μια σειρά από φημολογούμενα μέτρα για το λεγόμενο νέο τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων, θεωρούμε πως δύο βασικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρώτος, εγχώριος και καθαρά εσωτερικός, έχει να κάνει με τα πιθανά περιστατικά βίας μέσα, κοντά ή και μακρυά από τα γήπεδα και τη σοβαρότητα ή την έκταση που θα πάρουν αυτά. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη γραμμή πλεύσης της UEFA, τις πιέσεις που θα ασκηθούν προς ορισμένες κατευθύνσεις μέσα στα επόμενα χρόνια τόσο άμεσα στις ποδοσφαιρικές εταιρίες όσο και στις διοργανώτριες αρχές.

Θεωρείται βέβαιο πως η κατεύθυνση που έχει ήδη προωθηθεί και σχεδόν επιβληθεί σε ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες για ευνουχισμένους, προγραμματισμένους θεατές με συγκεκριμένους τυπικούς κανόνες που αποτελούν πειθαρχημένους πελάτες και καταναλωτές στα μεγάλα ευρωπαϊκά εμπορικά ποδοσφαιρικά κάστρα, θα εισαχθεί σιγά σιγά και σε χώρες σαν τη δική μας που μπορεί μόνο να εισπράττει βεβιασμένα άτσαλα και ατελώς έναν μακρινό αντίκτυπο από όλα αυτά.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε στιγμή πως ένας απαράδεκτος αντισυνταγματικός νόμος συνεχίζει να κλείνει “άτακτους” φιλάθλους στη φυλακή χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Πολλές φορές κάποιοι από αυτούς έκαναν απλά σ’ ένα γήπεδο κάποια από αυτές τις πράξεις που βλέπουμε σωρηδόν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις που άλλωστε έχουν δανειστεί αρκετά από το κλίμα την λειτουργία και την ατμόσφαιρα των γηπέδων. Βέβαια τα πολιτικά καπνογόνα έχουν σοβαρό σκοπό και αιτία, αντίθετα με τα οπαδικά καπνογόνα που είναι εισιτήρια για τη φυλακή…

Η πραγματικότητα είναι πως το οπαδικό κίνημα μοιάζει να μην είναι έτοιμο να προλάβει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ωριμότητα φαίνεται πως δεν κατακτιέται εύκολα. Η ΟΣΥΦΕ μοιάζει δυσκίνητη και δυσλειτουργική, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της σ’ ένα μέτωπο με τη φλέγουσα πρωτοβουλία τόσο ξεκάθαρη : προέχει η προσβολή του συγκεκριμένου νόμου που θα φέρει και μια νίκη ικανή να κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη κίνηση στα μάτια άλλων οπαδών και συνδέσμων που παρακολουθούν από απόσταση. Είναι χωρίς αμφιβολία αυτή τη στιγμή το ζήτημα που μας ενώνει όλους περισσότερο από οτιδήποτε…

ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ;;;

Δείτε όλα τα σημερινά αθλητικά πρωτοσέλιδα μόνο μ' ένα κλικ:

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

14:00 SS2: ΕΒΕΡΤΟΝ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Z)
14:00 ALPHA: F1 GRAND PRIX Βελγίου (Ζ)
14:45 SS1: ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Ζ)
15:00 ET1: ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2007 (Z)
15:30 SS3: ΤΟΤΕΝΑΜ - ΑΡΣΕΝΑΛ Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Ζ)
16:30 SS2: ΜΠAΓΕΡΝ ΜΟΝAΧΟΥ - ΣAΛΚΕ Γερμαν. Πρωτάθλ. Ποδοσφαίρου (Z)
17:00 SS1: ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ - ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ Αγγλικό Πρωτάθλ. Ποδοσφαίρου (Ζ)
17:30 ET1: ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2007 (Z)
18:10 SS3: ΜΑΡΣΕΪΓ - ΤΟΥΛΟΥΖ Γαλλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Z)
19:00 NET: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Φιλικό παιχνίδι (Ζ)
19:15 SS1: ΤΣΕΛΣΙ - ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ Αγγλικό Πρωτάθλ. Ποδοσφαίρου (Ζ)
20:00 NET: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ–ΗΡΑΚΛΗΣ Φιλικό παιχνίδι (Ζ)
20:00 ET1: ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2007 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Z)
21:00 SS2: ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ Ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Ζ)
21:30 SS1: ΛΑΤΣΙΟ - ΕΜΠΟΛΙ Ιταλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Ζ)
22:30 ET1: ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2007 (Z)
23:00 SS2: ΜΠΙΛΜΠΑΟ - ΣΑΡΑΓΟΣΑ Ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Ζ)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

12:00 ΣΚΑΙ: ΓΚΟΛ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
13:00 ALTER: ΤΖΑΚ-ΠΟΤ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
19:30 ET1: PRE GAME (Z)
22:00 ET1: PRE GAME (Z)
00:30 ET1: VAMOS EUROBASKET
02:00 ET1: ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2007 (E)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


15/9/2002
Η Ιταλία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου στο βόλεϊ γυναικών νικώντας 3-2 τις ΗΠΑ στον τελικό στο Βερολίνο

15/9/2000 Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας (που ολοκληρώνονται την 1/10). Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Σε 15.000 ανέρχονται οι εκπρόσωποι του Τύπου. Πωλούνται 9.2 εκατ. εισιτήρια ενώ 3.5 δις θεατών παρακολουθούν τους αγώνες σε 3.200 ώρες ζωντανού θεάματος. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των aboriginals της Αυστραλίας Cathy Freeman. Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα αγωνίζονται κάτω από την ίδια σημαία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής. Στην κολύμβηση θα καταρριφθούν 14 παγκόσμια ρεκόρ

15/9/1999 Ο Ρώσος διαιτητής Serguei Khusainov και οι τρεις βοηθοί του που είχαν ορισθεί να διευθύνουν τον αγώνα Χάποελ Χάιφα - Μπριζ για το Κύπελλο UEFA βρίσκονται μεθυσμένοι και αντικαθιστώνται

15/9/1995 Βόμβα εκρήγνυται στο γήπεδο της Σαχτιόρ στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας στα πρώτα λεπτά ποδοσφαιρικής συνάντησης με απολογισμό 6 νεκρούς, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο της Σαχτιόρ

15/9/1994 Ο Παναθηναϊκός δίνει τον 100ό του αγώνα στην Ευρώπη νικώντας την Πιρίν με 0-2 στο Μπλαγκόεβγκαρντ για το Κύπελλο Κυπελλούχων

15/9/1991 Η εθνική ομάδα γυμναστικής γυναικών της Αμερικής κερδίζει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της, ένα αργυρό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ιντιανάπολις

15/9/1982 Διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΟΑΚΑ μεταξύ Ολυμπιακού και τη σουηδική Έστερ 2-0 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών

15/9/1965 Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα στην Τούμπα νικώντας την Βίνερ Σπορτ με 2-1 με γκολ του Γιώργου Κούδα και Τόλη Μουρατίδη. Στον επαναληπτικό αγώνα της 28/9 στο Σπορτ Κλουμπ Πλατς της Βιέννης ο ΠΑΟΚ θα συντριβεί με 6-0 και θα φύγει άδοξα από τον 1ο γύρο της πρώτης του παρουσίας στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, μετέπειτα UEFA

15/9/1953 Η National Boxing Association της Αμερικής υιοθετεί ένα υποχρεωτικό σύστημα 10 πόντων για όλους τους αγώνες. Ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από 10 πόντους, ενώ ο ηττημένος κάτω από 10

15/9/1951 Ο Emil Zatopek κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000μ με 1:01.15.8

15/9/1930 Η Αμερική κερδίζει την Αγγλία στο Λονδίνο στον πρώτο διεθνή αγώνα μπριτζ

ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΟΛΑΣΗ"

Η Εθνική ομάδα πήρε ΕΠΙΚΗ πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Νίκησε 63-62 την Σλοβενία, στον τελευταίο προημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Ισπανία το Σάββατο (15/9, 20:00) για την πρόκριση στον τελικό. Η Ελλάδα βρέθηκε στο -16 στο 34’ (42-58) και στο -9 (53-62) στο τελευταίο δίλεπτο αλλά με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει έκανε σερί 10-0 στο τέλος και πανηγύρισε την απίστευτη, ανεπανάληπτη, πρόκριση!

Οι Σλοβένοι επέβαλαν τον αργό ρυθμό τους στο πρώτο δεκάλεπτο. Με όπλο την καλή τους άμυνα και το «κρεσέντο» του Νεστέροβιτς στην επίθεση (8 πόντοι) ξέφυγαν με 5 πόντους (17-12), την ώρα που η Εθνική πέτυχε μεν κάποια εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό αλλά δεν απέφυγε τα λάθη και την αστοχία από τα 6,25μ. Ετσι, η πρώτη περίοδος έληξε με την Σλοβενία στο +3 (17-14).

Ιδια εικόνα και στη δεύτερη περίοδο, η οποία έληξε ακριβώς με το ίδιο σκορ (17-14 για τη Σλοβενία). Το προβάδισμα εναλλάσσονταν, καθώς η αστοχία της Εθνικής στα τρίποντα (0/7) και η στατική επίθεση αντισταθμίστηκε από την αστοχία των Σλοβένων στις βολές. Με τον Σπανούλη να πετυχαίνει δύο προσωπικά καλάθια η Εθνική προηγήθηκε 28-25, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε σερί 9-0 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου και οι Σλοβένοι, με ηγέτες τους Ε. Λόρμπεκ και Σμόντις, προηγήθηκαν με 6 πόντους (34-28).

Η κακή ελληνική παρουσία συνεχίστηκε και στο πρώτο μισό του 3ου δεκαλέπτου. Με σερί 7-0 (συνολικό 16-0 από την προηγούμενη περίοδο) και τον Νεστέροβιτς να είναι κυρίαρχος κάτω και από τις δύο ρακέτες, η Σλοβενία έφτασε στο +13 (41-28). Το πρώτο ελληνικό τρίποντο (μετά από 7 άστοχα) από τον Τσαρτσαρή και το σερί 5-0 δεν είχε συνέχεια, καθώς οι επιθετικές λύσεις δεν ήρθαν, ούτε ο γρήγορος ρυθμός απέναντι στην καλή άμυνα των Σλοβένων, ενώ η αντιμετώπιση του Νεστέροβιτς παρέμενε αδύνατη. Η αστοχία ήρθε και στις βολές, μαζί με τα τρίποντα (2/12) και η Εθνική πέτυχε μόλις 12 πόντους στην τρίτη περίοδο, δέχθηκε πάλι 17 και βρέθηκε στο -11 στο 30’ (40-51).

Η ελληνική ανάκαμψη δεν ήρθε ούτε στην τέταρτη περίοδο. Οι Σλοβένοι έφτασαν και στο +16 (58-42) στο 34’ απέναντι στην Ελλάδα που ήταν αγνώριστη. Ωστόσο, η τελευταία προσπάθεια ήρθε. Με καλή άμυνα και σερί 7-0 η διαφορά έπεσε στους 9 πόντους (49-58) στο 37’. Όμως, δύο άστοχες ελληνικές επιθέσεις και ένα τρίποντο του Λάκοβιτς, 2’30’’ πριν τη λήξη, επανέφερε τη διαφορά στους 12 πόντους (61-49). Η Ελλάδα τα έπαιξε όλα για όλα στο τελευταίο δίλεπτο. Πίεσε ασφυκτικά τους Σλοβένους και έκανε την επική ανατροπή! Με ηγέτη τον Παπαλουκά (7 πόντους στο τέλος) στην επίθεση και τον Βασιλόπουλο στην άμυνα, έκανε σερί 10-0 στο τελευταίο 1'30'' και μετέτρεψε το 53-62 σε 63-62 με καλάθι του Παπαλουκά στα 7 δευτερόλεπτα!

Στην τελευταία επίθεση των Σλοβένων ο Λάκοβιτς σούταρε από τα 8 μέτρα αλλά δεν βρήκε ούτε στεφάνι και η Ελλάδα πανηγύρισε την επική πρόκριση με επιμέρους σκορ 21-4 στο τελευταίο 6λεπτο!

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 34-28, 51-40, 62-63

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλές Πιπάν):
Σμόντις 10, Λάκοβιτς 14, Τσέμπουλαρ, Ντράγκιτς 7, Νεστέροβιτς 16, Σλόκαρ 4, Ε. Λόρμπεκ 7, Τσάπιν, Κλόμπουτσαρ, Ν. Λόρμπεκ 2, Γιάγκοντνικ 2, Βίντμαρ.

ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 4, Παπαδόπουλος 10, Ζήσης 7, Διαμαντίδης 5, Παπαλουκάς 17, Βασιλόπουλος 2, Μπουρούσης 2, Πελεκάνος, Τσαρτσαρής 6, Σπανούλης 6, Κακιούζης 2.