Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ

Πολλές πιθανότητες να αγωνιστεί στο παιχνίδι κυπέλλου απέναντι στην Ηλιούπολη έχει ο Στέλιος Βενετίδης. Ο αριστερός μπακ των «βυσσινί» συμμετείχε κανονικά στην προπόνηση της Τρίτης και τέθηκε στη διάθεση του Γιώργου Δώνη για τον αγώνα της Πέμπτης.

Ο προπονητής της Λάρισας, σκέφτεται να δώσει «ανάσες» σε ορισμένους από τους λεγόμενους βασικούς. Αυτός που σίγουρα δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα είναι ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος σίγουρα χρειάζεται ξεκούραση, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολύ καιρό αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού στους κοιλιακούς.

Από εκεί και πέρα οι παίκτες της ΑΕΛ, την Τετάρτη 10/10 θα κάνουν πρωινό χαλάρωμα και έπειτα ο Γιώργος Δώνης θα ανακοινώσει την αποστολή του κυπέλλου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΛ

Kοινή γραμμή χάραξαν όσοι μίλησαν για τη Λάρισα, μετά το τέλος της κλήρωσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Άπαντες τόνισαν πως δεν γνωρίζουν την ομάδα του Γιώργου Δώνη και αυτό τους προβληματίζει. Μόνο ο Γκάλασεκ της Νυρεμβέργης ανέφερε πως είδε τους Θεσσαλούς εν δράσει.

«Ποικιλία και ποιότητα»


Λουίς φαν Γκαλ (προπονητής Αλκμάαρ): «Βλέποντας τις ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό κύπελλο UEFA, καταλαβαίνουμε ότι η διοργάνωση έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική και αυτό είναι κάτι το εμφανές. Είναι μια ‘δυνατή’ κλήρωση, σίγουρα πιο δύσκολη απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παρόλα αυτά είναι στο χέρι μας να περάσουμε. Φέτος η διοργάνωση είναι ελκυστική λόγω της μεγάλης ποικιλίας των ομάδων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον όμιλο μας», υποστήριξε αρχικά ο Ολλανδός προπονητής αναφέροντας παράλληλα πως η Άλκμααρ είναι η μία από τις δύο ομάδες που έχουν πάρει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις του κυπέλλου UEFA, όταν αυτό άλλαξε και ενσωματώθηκε η φάση των ομίλων.

Στη συνέχεια ο Λουίς φαν Γκαλ έκανε αναφορά στο πρόγραμμα της ομάδας του, τονίζοντας: «Φέτος η διοργάνωση είναι ελκυστική λόγω της μεγάλης ποικιλίας των ομάδων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον όμιλο μας. Το πρόγραμμα μας ευνοεί καθώς έχουμε τον τελευταίο αγώνα μέσα στην έδρα μας, απέναντι στην Έβερτον, γεγονός που μας επιτρέπει με ενδεχόμενη νίκη να κλειδώσουμε την πρόκριση αν μέχρι εκείνο το σημείο τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά για εμάς».

Μάαρτεν Μάρτενς (παίκτης Άλκμααρ): "Η ΑΕΛ μου είναι τελείως άγνωστη. Δεν την έχω ξανακούσει. Αλλά από τη στιγμή που άφησε εκτός της Μπλάκμπερν, δεν μπορούμε να την υποτιμήσουμε".

«Φαβορί η Άλκμααρ»

Άντβοκαατ (προπονητής Ζενίτ): «Ανεπιφύλακτα, για ‘μας είναι ένα περίπλοκος όμιλος. Μπορώ να πως το γκρουπ στο οποίο κληρωθήκαμε βρίσκονται ομάδες της ίδιας δυναμικότητας, όμως δεν υπάρχουν οι ιδιαίτερα δυνατές ομάδες. Παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, το σημαντικό για εμάς είναι να παλέψουμε να πάρουμε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο. Όσον αφορά τα φαβορί, νομίζω πως αυτό είναι η Άλκμααρ, ενώ εμείς επίσης έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να περάσουμε στην επόμενη φάση» ήταν τα λόγια του Άντβοκαατ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δύσκολο πρόγραμμα της ομάδας του το Νοέμβριο.

«Τα υπόλοιπα τρία κλαμπ, κατά την άποψή μου θα δώσουν μια μάχη για να καταλάβουν την τρίτη θέση. Το πολύ άσχημο για μας είναι το ότι στις 8 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθούμε από τη Λάρισα στην Ελλάδα, τη στιγμή που θα προετοιμαζόμαστε για το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος, τρεις μέρες αργότερα, με αντίπαλο τη Σατούρν, εκτός έδρας, όμως πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».

Προσοχή στην Λάρισα

Μίκαελ Ροτ (πρόεδρος Νυρεμβέργης): «Εμείς καταρχήν είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ στην φάση των ομίλων. Από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, αλλά προτεραιότητά μας παραμένει η Μπουντεσλίγκα».

Χανς Μέιερ (προπονητής Νυρεμβέργης): «Για εμάς ήταν μια ωραία κλήρωση που ωστόσο δεν μπορώ προς το παρόν να την αξιολογήσω, αφού εμείς έχουμε άλλους στόχους. Κοιτώντας τώρα με μια πρώτη ματιά τις ομάδες βλέπω καταρχήν ότι η Έβερτον είναι μια παραδοσιακή αγγλική ομάδα, ενώ η Ζενίτ πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ρωσία με τον Άντβοκαατ στον πάγκο. Για την Λάρισα γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα, αλλά το γεγονός ότι απέκλεισε στον προηγούμενο γύρο την Μπλάκμπερν λέει από μόνο του πολλά. Τέλος την Άλκμααρ την ξέρω πολύ καλά από την θητεία μου στην Ολλανδία».

Τόμας Γκάλασεκ (αρχηγός Νυρεμβέργης): «Είναι ένας πολύ ενδιαφέρον όμιλος. Πιστεύω ότι οι φίλοι μας θα γεμίσουν το γήπεδο και θα ευχαριστηθούν θέαμα. Την Άκμααρ την ξέρω πολύ καλά. Κάτι που δεν συμβαίνει και με την Λάρισα, αλλά και μόνο που κέρδισε και απέκλεισε την Μπλάκμπερν σημαίνει ότι αξίζει τον σεβασμό μας. Επίσης και οι άλλοι δύο αντίπαλοί μας είναι γνωστοί και επικίνδυνοι».

Νίκες εντός έδρας...

Aλαν Στάμπς (παίκτης Έβερτον): «Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά. Θεωρώ ότι τα ματς τα οποία θα παίξουμε στην έδρα μας, είναι αυτά που θα επιθυμούσαμε να είναι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολύ δύσκολα χάνουμε στο 'Γκούντισον Παρκ' και αν μπορέσουμε να πάρουμε ισοπαλία ή νίκη μακριά από την έδρα μας θα είναι μια σημαντική βοήθεια. Έχουμε σα κύριο στόχο να κερδίζουμε στην έδρα μας στη συγκεκριμένη φάση και αυτό στη συγκεκριμένη φάση αρκεί για να συνεχίσουμε στη διοργάνωση» ήταν τα λόγια του Σταμπς, για τον οποίο οι νίκες στις εντός έδρας αναμετρήσεις αρκούν για να προχωρήσει η ομάδα του στη φάση των "32".


ΚΛΗΡΩΣΗ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΕΦΑ


ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΥΕΦΑ

1ος όμιλος 2ος όμιλος 3ος όμιλος 4ος όμιλος
Άλκμααρ Παναθηναϊκός
Βιγιαρεάλ Βασιλεία
Ζενίτ Λοκομοτίβ Μόσχας ΑΕΚ Αμβούργο
Έβερτον
Ατλέτικο Μαδρίτης Φιορεντίνα Ρεν
Νυρεμβέργη
Αμπερντίν Μ.Μπόλεσλαβ Ντ.Ζάγκρεμπ
ΑΕΛ ΚοπεγχάγηΈλφσμποργκΜπραν

5ος όμιλος6ος όμιλος7ος όμιλος8ος όμιλος
Λεβερκούζεν ΜπάγερνΆντερλεχτ Μπορντό
Σπ.ΠράγαςΜπόλτονΤότεναμ Αούστρια Β
Σπ.ΜόσχαςΜπράγκα Χετάφε Γαλατάσαραϊ
Τουλούζ Ερυθρός ΑστέραςΧάποελ Τελ Αβ.Πανιώνιος
Ζυρίχη ΆρηςΆαλμποργκ Χέλσινμποργκ

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η αγωνιστική(25/10)

Έβερτον – ΑΕΛ
Έλφσμποργκ – ΑΕΚ
Χέλσινγκμποργκ– Πανιώνιος
Παναθηναϊκός – Αμπερντίν
Ρεπό: Άρης

2η αγωνιστική(8/11)

ΑΕΛ
-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
Κοπεγχάγη-Παναθηναϊκός
Αρης-Ερυθρός Αστέρας
Ρεπό: ΑΕΚ, Πανιώνιος

3η αγωνιστική (29/11)

Αλκμάαρ-ΑΕΛ
ΑΕΚ-Φιορεντίνα
Μπόλτον-Αρης
Πανιώνιος-Γαλατασαράι
Ρεπό: Παναθηναϊκός

4η αγωνιστική (5/12)
Παναθηναϊκός-Λοκομοτίβ Μόσχας
Μλάντα Μπόλεσλαβ-ΑΕΚ
Ρεπό: ΑΕΛ

(6/12)

Αρης-Μπράγκα
Αούστρια Βιέννης-Πανιώνιος

5η αγωνιστική (19/12)

Μπάγερν Μονάχου-Αρης
Πανιώνιος-Μπορντό

(20/12)
ΑΕΛ-Νυρεμβέργη
Ατλέτικο Μαδρίτης-Παναθηναϊκός
ΑΕΚ-Βιγιαρεάλ

ΜΠΑΚΑΓΙΟΚΟ: "ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ"

Μετά την κλήρωση ο Ιμπραϊμ Μπακαγιόκο δήλωσε: «Όλοι νιώθουμε πολύ καλά στην ομάδα και οι πιθανότητες πρόκρισης είναι αρκετά καλές. Είμαι χαρούμενος που θα γυρίσω στο “Γκούντισον Παρκ” και θα δω φίλους και γνωστούς. Περιμένω με αγωνία να επιστρέψω. Ήδη με ορισμένους μίλησαν και όλοι περιμένουμε να βρεθούμε από κοντά. Θέλω να παίξω καλά και αν μπορώ, να σκοράρω.


Είναι πολύ καλό που ξεκινούμε εκτός έδρας και θα παίξουμε ελεύθερα, χωρίς άγχος και ότι γίνει... Το ματς με την Έβερτον θα είναι δύσκολο, είναι καλή ομάδα, αλλά δεν θέλω να την συγκρίνω με την Μπλάκμπερν. Εύχομαι να πάμε όλα καλά και γιατί όχι να μην πανηγυρίσουμε την πρόκριση και στην επόμενη φάση».

ΔΩΝΗΣ: "ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ"

Η κλήρωση του ομίλου του κυπέλλου UEFA δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη για την ΑΕΛ, αλλά ο Γιώργος Δώνης δεν πτοείται. Σε δηλώσεις του, ο τεχνικός της κυπελλούχου Ελλάδας τόνισε ότι η ομάδα του έχει σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης στους ¨"32" της διοργάνωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι ανεξαρτήτως από το τι θα γίνει τελικά, αυτό που μετράει είναι να προσφέρουν οι Θεσσαλοί βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Ανοιχτό» χαρακτήρισε τον όμιλο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο τεχνικός της ΑΕΛ Γιώργος Δώνης, τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων η ομάδα θα βγει ωφελημένη σε πολλά επίπεδα από την ευρωπαϊκή περιπέτεια.«Είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή την κλήρωση και πολύ περισσότερο που θα δώσουμε ακόμη τέσσερα ευρωπαϊκά ματς, τα οποία ελπίζω ότι θα ευχαριστηθούμε. Μετά από τη δική μου επιστροφή στο Ίγουντ Παρκ, τώρα επιστρέφει ο Μπακαγιόκο στο Γκούντισον Παρκ ως αντίπαλος της Έβερτον», είπε στην εισαγωγή του ο τεχνικός ηγέτης της ΑΕΛ

Aναλύοντας τα δεδομένα και τις παραμέτρους της κλήρωσης είπε:
«Είμαστε σε έναν όμιλο όπου όλα είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης. Το σημαντικό είναι ότι παίζουμε το τελευταίο ματς στην έδρα μας. Κι είναι θετικό γιατί μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να διεκδικούμε την πρόκριση. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε στο Πανθεσσαλικό τη Ζενίτ, την οποία θεωρώ κορυφαία ομάδα του ομίλου. Θα την προτιμούσα εκτός. Μετά από τις απώλειες που έχουμε στην έδρα μας για το πρωτάθλημα, θα έχουμε δύσκολο έργο αφού μας περιμένουν τρία σερί εκτός έδρας ματς μέσα σε μια εβδομάδα. Ειδικά απέναντι σε αγγλικές ομάδες ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι εξαντλητικός κι αυτό δεν μας βοηθάει. Από την άλλη είναι καλό που μετά από το ευρωπαϊκό ματς της Πέμπτης παίξουμε στο πρωτάθλημα εκτός έδρας. Θεωρώ ότι ήμασταν ιδιαίτερα άτυχοι όταν μετά και από τους δύο αγώνες με τη Μπλάκμπερν παίζαμε στο Αλκαζάρ γιατί στην έδρα σου είσαι το φαβορί και πρέπει να κυνηγάς διαρκώς για να επιβάλλεις το παιχνίδι σου και να πετύχεις γκολ. Εκτός έδρας, όμως, έχεις την πολυτέλεια να παίξεις πιο συντηρητικά. Γι αυτό είναι καλό που μετά από τα περισσότερα ευρωπαϊκά ματς ακολουθούν εκτός έδρας αγώνες για το πρωτάθλημα», τόνισε ο Γιώργος Δώνης.

Για αν προσθέσει: «Η συμμετοχή στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ είναι για μας μια πολύ καλή εμπειρία. Εκτιμώ ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα η ομάδα θα βγει καλύτερη και πιο δυνατή μέσα από αυτή την περιπέτεια. Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά μας, αλλά στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι από κάθε άποψη».

Όσο για τις πιθανότητες πρόκρισης ο κόουτς των Κυπελλούχων Ελλάδος είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες. Η ψυχολογία από την πρόκριση σε βάρος της Μπλάκμπερν και σε συνδυασμό με τις ικανότητες των παικτών, είναι δύο στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν στους «32» της διοργάνωσης. Και είναι μια αισιοδοξία που την αντλώ από την εικόνα της ομάδας στους δύο ευρωπαϊκούς αγώνες με τη Μπλάκμπερν».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως: «Το πιο σημαντικό – πέρα από την πρόκριση – είναι να μαζέψουμε βαθμούς ώστε ως χώρα να επανακτήσουμε τις θέσεις που χάσαμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Ο Γιώργος Δώνης στον επίλογό του έσπευσε να διευκρινίσει αναφορά με δηλώσεις του μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, οι οποίες μεταφέρθηκαν στρεβλά από συγκεκριμένα ΜΜΕ: «Δεν μου αρέσει να βλέπω δηλώσεις δικές μου που δεν έχουν γίνει ποτέ ή να τις βλέπω να μεταφέρονται διαστρεβλωμένες από μερίδα του Τύπου γιατί δεν θέλω να δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις στους ποδοσφαιριστές. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι δεν έμεινα ευχαριστημένος από τους παίκτες που μπήκαν αλλαγή κόντρα στον Λεβαδειακό. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μου. Την περασμένη Κυριακή – που βρεθήκαμε από πολύ νωρίς να κυνηγάμε το σκορ – έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό για να ισοφαρίσουμε δύο φορές και να ανατρέψουμε μια το σκορ του αγώνα. Αυτό που δήλωσα εγώ ήταν ότι αισθάνομαι αποκλειστικά υπεύθυνος για το αποτέλεσμα κι έκανα λόγο για κάποιες δικές μου προσωπικές σκέψεις που αφορούν στο αγωνιστικό κομμάτι και στο πως σχεδιάζω στο μυαλό μου τον αγώνα πριν αυτός ξεκινήσει. Δεν είχε να κάνει με συγκεκριμένα πρόσωπα».

ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ: "ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ..."

Ο πρόεδρος της Λάρισας, Κώστας Πηλαδάκης, μετά το άκουσμα των αντιπάλων της ομάδας του για τον πρώτο όμιλο του Κυπέλλου UEFA, δήλωσε αποκλειστικά από τη Νιόν της Ελβετίας στον SuperΣΠΟΡ FM 94,6:

«Είμαι αισιόδοξος, πρόκειται για μια βατή κλήρωση, όσον αφορά την ομάδα μου. Βέβαια, θέλω να δω πρώτα το πρόγραμμα των αγώνων (τα εντός και τα εκτός). Έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου, θα παλέψουμε κάθε παιχνίδι, δεν λέω πως είμαστε έτοιμοι 100% ακόμα, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα παιχνίδια στα πόδια μας. Πιστεύω στην ομάδα μου και με τη βοήθεια και του Θεού αισιοδοξώ και ευελπιστώ σε κάτι καλό. Περιμένουμε και βλέπουμε…».

ΚΟΤΣΟΛΗΣ: "ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ"

Την πίστη του ότι η Λάρισα μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA αν αγωνιστεί όπως στις δύο αναμετρήσεις με την Μπλάκμπερν εξέφρασε ο Στέφανος Κοτσόλης μετά την κλήρωση των ομίλων, που έφερε την ΑΕΛ στον 1ο όμιλο μαζί με τις Αλκμααρ, Ζενίτ Αγίας Πετρόπουλης, Εβερτον και Νυρεμβέργη.

«Όλες είναι δυνατές ομάδες. Τη μόνη που δε γνωρίζω είναι η Νυρεμβέργη, αλλά μπορούμε να μάθουμε από τον Χαριστέα. Πιστεύω πάντως ότι αν παρουσιαστούμε όπως στα δύο παιχνίδια με την Μπλάκμπερν μπορούμε να διεκδικήσουμε επάξια την πρόκριση», τόνισε ο διεθνής τερματοφύλακας στην Ερα Σπορ.

20/12/2007 ... ΑΕΛ - ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ

Η Νυρεμβέργη είναι αναμφισβήτητα μία μικρομεσαία ομάδα της Γερμανίας χωρίς ευρωπαϊκή καταξίωση και με διακρίσεις που έχουν ξεχαστεί, αφού έχουν περάσει 39 χρόνια από την κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος. Ωστόσο πέρυσι έκανε κατά κάποιο τρόπο την υπέρβαση κατακτώντας το κύπελλο Γερμανία μετά από 45 χρόνια. Από το καλοκαίρι βρίσκεται εκεί και ο Άγγελος Χαριστέας ο οποίος αποκτήθηκε από τους Βαυαρούς για να δώσει λύσεις στην επιθετική γραμμή της ομάδας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να δείχνει πως μπορεί να τα καταφέρει. Η ομάδα έχει ένα κάκιστο ξεκίνημα με μόλις μία νίκη σε 9 αγώνες.
Έτος Ίδρυσης: 1900
Έδρα: easyCredit-Stadion, Nurnberg (46.780)
Πρόεδρος: Μίκαελ Ροθ
Τίτλοι: 9 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα
Χρώματα: Κόκκινο – μαύρο
Ιστοσελίδα: www.fcn.de

ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ: Η Νυρεμβέργη έχει 9 πρωταθλήματα στο παλμαρε της, με το τελευταίο ωστόσο να κατακτάται το 1968. Εδώ και 40 περίπου χρόνια λοιπόν κινείται στη μετριότητα. Εκτός από πρωταθλήματα όμως έχει στεφθεί και 4 φορές κυπελλούχος Γερμανίας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ: Μετά από μία μακρά περίοδο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η Νυρεμβέργη έφτασε και πάλι στην κατάκτηση ενός τίτλου μόλις πέρυσι, όταν και στέφθηκε κυπελλούχος Γερμανίας για πρώτη φορά μετά το 1962.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ: Προπονητής της ομάδας, είναι ο 64χρονος Τσέχος, Χανς Μέγερ. Έχει θητεύσει σε ουκ ολίγες γερμανικές ομάδες, όπως οι Χέρτα, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ουνιόν Βερολίνου, Ιένα κ.α. ενώ έχει περάσει και από το Ολλανδικό πρωτάθλημα για χάρη της Τβέντε. Στον πάγκο της Νυρεμβέργης κάθεται από το 2005, έχοντας οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του περσινού κυπέλλου Γερμανίας.

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: Μπορεί η μέχρι τώρα απόδοσή του να μην επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό "αστέρι της ομάδας", αλλά τιμής ένεκεν του αποδώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ο λόγος για τον Άγγελο Χαριστέα, τον άνθρωπο που πήγε το καλοκαίρι στη Νυρεμβέργη για να δώσει επιθετικές λύσεις στην ομάδα, ωστόσο δεν έχει πείσει με τις εμφανίσεις του και είναι χαρακτηριστικό ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- έχει παραγκωνιστεί.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ: Δεν έχει αντιμετωπίσει πότε μέχρι τώρα αντίπαλο από την Ελλάδα.

ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ: Μετά από 9 αγωνιστικές, η Νυρεμβέργη βρίσκεται στην 17η θέση της βαθμολογίας (προτελευταία), έχοντας πραγματοποιήσει ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα με μόλις μία νίκη 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Τα προσεχή πέντε παιχνίδια

20/10 Νυρεμβέργη - Φρανκφούρτη
27/10 Βόλφσμπουργκ - Νυρεμβέργη
03/11 Νυρεμβέργη - Στουτγκάρδη
10/11 Νυρεμβέργη - Αμβούργο
24/11 Νυρεμβέργη - Ντόρτμουντ

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Αλεξάντερ Στεφάν 21 Γερμανία
Ντάνιελ Κλέβερ 30 Γερμανία
Γιάρολιμ Μπλάζεκ 35 Τσεχία

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Λαρς Γιάκομπσεν 28 Δανία
Μίχαελ Μποσάμπ 26 Γερμανία
Γκλάουμπερ 24 Βραζιλία
Αντρέας Βολφ 25 Γερμανία
Ραλφ Σμιντ 22 Γερμανία
Μάτιου Σπιράνοβιτς 19 Αυστρία
Χαβιέρ Πίνολα 25 Αργεντινή
Ντομινίκ Ράινχαρτ 23 Γερμανία

ΜΕΣΟΙ

Τόμας Γκαλάσεκ 34 Τσεχία
Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς 25 Βοσνία/Ερζεγοβίνη
Μάρεκ Μίνταλ 30 Σλοβακία
Γιαν Κρίστιανσεν 26 Δανία
Ντάριο Βίντοσιτς 20 Αυστραλία
Μάρκο Ενγκελχαρντ 27 Γερμανία
Πεερ Κλούγκε 27 Γερμανία
Γιαβάρ Μναρί 31 Τυνησία

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Αγγελος Χαριστέας 27 Ελλάδα
Ιβάν Σαένκο 24 Ρωσία
Νίκ Αντλερ 22 Γερμανία
Γιοσούα Κένεντι 25 Αυστραλία
Ρόμπερτ Βίτεκ 25 Σλοβακία

29/11/2007 ... ΑΛΚΜΑΑΡ - ΑΕΛ

Τους παραλίγο πρωταθλητές Ολλανδίας βρίσκει μπροστά της η Λάρισα. Η Άλκμααρ έχασε στο νήμα πέρυσι την κούπα στην Eredivisie από την Αϊντχόφεν, ενώ φέτος παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκε σε κάποιες θέσεις, δεν τα πάει καθόλου καλά, παραμένοντας μακριά από τη νίκη για πέντε σερί αγωνιστικές. Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο παγκοσμίου φήμης Ολλανδός τεχνικός Λουίς Φαν Γκαλ, ενώ από τους παίκτες που ξεχωρίζουν στο ρόστερ της, είναι ο Βέλγος 20χρονος επιθετικός, Μουσά Ντεμπελέ.

Έτος Ίδρυσης: 1967
Έδρα: DSB Stadion (17.023)
Πρόεδρος: Ντιρκ Σέρινγκα
Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα, 3 κύπελλα
Χρώματα: Κόκκινο – άσπρο
Ιστοσελίδα: www.az.nl

ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ: Στην 40χρονη ιστορία της έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα το 1981, καθώς και τρια κύπελλα Ολλανδίας (1978, 1981, 1982). Όσον αφορά την ευρωπαϊκή της παρουσία, έχει φτάσει στον τελικό του κυπέλλου UEFA το 1981 καθώς και στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης, το 2005.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ: Πέρυσι έφτασε στο σημείο να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι τα τελευταία λεπτά της τελευταίας αγωνιστικής, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει εκτός έδρας την αδιάφορη Εξέλσιορ.

ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ:
Ήρθαν: Σίλβα Φερέιρα (Κάλμαρ), Μπόι Γουότερμαν (Χέρενφεν), Χάρις Μεντουχανίν (Σπάρτα Ρότερνταμ), Κέμι Αγκουστιέν (Ρόντα), Μιλάνο Κόντερς (Βάαλβαϊκ), Σεμπάστιαν Ποκονιόλι (Γκένκ), Σέρτζιο Ρομέρο (Ρασίνγκ Κλαμπ),

Έφυγαν: Ντάνι Ματάισεν (Βίλεμ), Χέρεμαϊν Λένς (Ναϊμέγκεν), Κις Λουίξ (Εξέλσιορ), Καλίντ Σινού Κασιμπάσα (Ιστανμπούλσπορ), Νουρντίν Μπουκαρί (Ναντ), Πιους Ικέντια (-), Τέο Ζβάρθοντ (Βάαλβαϊκ), Τιμ ντε Κλερ Φέγενορντ

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ: Τα λόγια είναι περιττά. Ο Λουίς Φάν Γκαλ έχει αφήσει τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2005, έχοντας κάνει την Άλκμααρ μία από τις τρεις με τέσσερις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Ο 56χρονος τεχνικός έχει περάσει ακόμη από ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα και η Εθνική Ολλανδίας. Με τον «Αίαντα» μάλιστα έχει κατακτήσει εκτός από πρωταθλήματα και κύπελλα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1994-95 και ένα κύπελλο UEFA την περίοδο 1991-92.

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: Αν και η Άλκμααρ δεν είναι ομάδα που στηρίζεται στις μονάδες, ένας παίκτης που μπορούμε να ξεχωρίσουμε, είναι ο Μουσά Ντεμπελέ. Πρόκειται για 20χρονο διεθνή Βέλγο επιθετικό που έχει χάρισμα στο σκοράρισμα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι ο παίκτης ηγέτης.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ: Η μοναδική φορά που η Άλκμααρ έχει βρεθεί απέναντι σε ελληνική ομάδα, είναι την περίοδο 2004-05, όταν και είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο του 1ου γύρου του κυπέλλου UEFA. O δικέφαλος του βορρά, είχε γνωρίσει σε δύο παιχνίδια ισάριθμες ήττες, με σκορ 2-3 στη Θεσσαλονίκη και 1-2 στην Ολλανδία.

ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ: Μετά από 7 αγωνιστικές, η Άλκμααρ βρίσκεται στη 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκομιδή 8 βαθμών (2-2-3).

Τα προσεχή πέντε παιχνίδια

21/10 Άλκμααρ - Χέρενφεν
27/10 Μπρέντα - Άλκμααρ
03/11 Άλκμααρ - Ναϊμέγκεν
11/11 Αιντχόφεν - Άλκμααρ
24/11 Άλκμααρ - Βίλεμ

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Τζόι Ντιντούλιτσα (29 Κροατία)
Σέρχιο Ρομέρο (20 Αργεντινή)
Μπόι Βάτερμαν (23 Ολλανδία)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Κιου Γιάλιενς (29 Ολλανδία)
Χάις Λάουρινκ (24 Ολλανδία)
Μπάρι Οπνταμ (31 Ολλανδία)
Σεμπαστιάν Ποκονιολί (20 Βέλγιο)
Μιλάνο Κέντερς (21 Ολλανδία)
Ράιαν Ντονκ (21 Ολλανδία)
Γκρέταρ Στέινσον (25 Ισλανδία)

ΜΕΣΟΙ

Νταβίντ Μέντες ντα Σίλβα (25 Ολλανδία)
Τζούλιαν Γένερ (23 Ολλανδία)
Στάιν Σχάαρς (23 Ολλανδία)
Ζίμον Τσιόμερ (27 Γερμανία)
Μάαρτεν Μάρτενς (23 Βέλγιο)
Κέμι Αγκούστιεν (21 Ολλανδία)
Ντέμι Ντε Ζέεουβ (24 Ολλανδία)
Χάρις Μεντούνιανιν (22 Ολλανδία)
Ρούουντ Φόρμερ (19 Ολλανδία)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Αρι (ντα Σίλβα) (21 Βραζιλία)
Μουσά Ντεμπελέ (20 Βέλγιο)
Γκρατσιάνο Πελέ (22 Ιταλία)
Μουνίρ ελ Χαμνταουί (23 Μαρόκο)

08/11/2007 ... ΑΕΛ - ΖΕΝΙΤ

Γνωστή στους Έλληνες φιλάθλους είναι Ζενίτ, η οποία για δύο συνεχόμενες χρονιές βρέθηκε στο δρόμο της ΑΕΚ στο Κύπελλο Uefa. Η ρωσική ομάδα δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό, όμως διαθέτει πολύ καλό υλικό και είναι πολύ επικίνδυνη για πολλούς αντιπάλους, όπως άλλωστε απέδειξε και στους αγώνες με την «Ένωση» την οποία απέκλεισε δις. Άφθονο χρήμα ρέει στις τάξεις του συλλόγου της Αγίας Πετρούπολης, που έχουν δαπανήσει ουκ ολίγα χρήματα για να ενισχυθούν.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ; Η Ζενίτ είναι πάνω κάτω η ίδια ομάδα με πέρυσι αφού απέκτησε μόνο τον μέσο, Λόμπαερτς, από την Γκενκ. Πρώτοι σκόρερ της ομάδας στο εγχώριο πρωτάθλημα είναι οι Πογκρέμπνιακ και Αρσάβιν που συνολικά έχουν σημειώσει 19. Αυτός είναι και ένας σοβαρότατος παράγοντας για το ότι ο σύλλογος είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα στη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Ζενίτ, μετά τη διάσπαση δεν έχει καταφέρει να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή, κάτι το οποίο μπόρεσε να πανηγυρίσει το 1984, σαν Ζενίτ Λένιγκραντ. Τη σεζόν που είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Ρωσία, η Ζενίτ βρίσκεται ισόβαθμη με την Σπαρτάκ Μόσχας στους 49 βαθμούς, τέσσερις στροφές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.

ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ: Δεν είναι δυνατόν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Αλλά και γενικότερα του ποδοσφαίρου να έχουν ξεχάσει τα ματς με την Ζενίτ. Τη σεζόν 2004-05 η «Ένωση» συνάντησε το σύλλογο της Αγίας Πετρούπολης στους ομίλους του Κυπέλλου Uefa. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, τότε, αν και πραγματοποίησε πολύ καλό πρώτο ημίχρονο στη Ρωσία, στην επανάληψη κατέρρευσε ολοκληρωτικά και έχασε 5-1 με κάτω τα χέρια, ενώ την επόμενη χρονιά είχε την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς. Το 2005-06 οι συναντήσεις των δύο ομάδων ήταν διαφορετικές, με την ΑΕΚ να παίρνει αυτή τη φορά το «ζεστό», 0-0 στην παγωμένη Αγία Πετρούπολη και όλοι μιλούσαν για πρόκριση και εκδίκηση. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, το 0-0 διατηρούνταν και στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ μέχρι το 90’, όταν και οι Ρώσοι έκαναν σε μια αντεπίθεση το 0-1 και χαμογέλασαν εκ νέου εις βάρους του «δικέφαλου».

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ: Ο Ανατόλι Τίμοστσουκ είναι σίγουρα το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο προηγούμενος μεγάλος παίκτης της ομάδας ήταν ο Ρώσος, Αλεξάντερ Κερζάκοφ που πήρε μεταγραφή για τη Σεβίλλη, όμως τώρα ο Ουκρανός είναι αυτός που ξεχωρίζει. Ο διεθνής αμυντικός μέσος αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και ολόκληρης της Ρωσίας, αφού κόστισε στους διοικούντες περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, για τον Τίμοστσουκ στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Ίντερ.

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ: Ο γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου του 1947, Ντικ Άντβοκαατ, είναι ο προπονητής της Ζενίτ. Ο Ολλανδός τεχνικός, έχει κατά το παρελθόν καθίσει στον πάγκο του ομοσπονδιακού συγκροτήματος της πατρίδας του αλλά και της Εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας. Με την τελευταία, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο παιχνίδι κόντρα στο Τόγκο, ενώ κράτησε στην ισοπαλία τη Γαλλία. Η φημολογία τον θέλει να αναλαμβάνει το τιμόνι της Αυστραλίας στο άμεσο μέλλον, αφού το συμβόλαιό του με τη Ζενίτ, εκπνέει το Νοέμβριο του 2007. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το σενάριο αποτελέσει πραγματικότητα, δεν αποκλείεται να χαρίσει στο Ζενίτ, έναν ιστορικό τίτλο.

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ: To Στάδιο Πετρόφσκι είναι η έδρα της Ζενίτ και βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, την επονομαζόμενη Βενετία του Βορρά. Δεσπόζει στην περιοχή Πέτρογκραντ, κεντρικά της πόλης και εκτός από τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας του Άντβοκαατ, φιλοξενεί κατά καιρούς και άλλου είδους δραστηριότητες. Αν και το 1980 με τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες η χωρητικότητά του ήταν 33.000 θέσεις, το 1994 με την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του, μειώθηκε σε 21.500.


Έτος ίδρυσης: 1925
Έδρα: Πετρόφσκι Στάντιουμ
Πρόεδρος: Σεργκέι Φουρσένκο
Τίτλοι:
Πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης (Σαν Ζενίτ Λένιγκραντ) (1): 1984
Κύπελλο Σοβιετικής Ένωσης: (Σαν Ζενίτ Λένιγκραντ) (1): 1944
Super Cup Σοβιετικής Ένωσης (Σαν Ζενίτ Λένιγκραντ) (1): 1985
Κύπελλο: 1999, 2003.
Χρώματα: Άσπρο - μπλε
Ιστοσελίδα: www.FC-Zenit.ru

Προπονητής: Ντικ Αντβοκαατ


ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες

Καμίλ Τσοντοφάλσκι (Σλοβάκια)
Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ (Ρωσία)

Αμυντικοί

Μάρτιν Σκρτελ (Σλοβακία)
Ιβιτσα Κρίζανατς (Κροατία)
Κιμ Ντονγκ Τζιν (Κορέα)
Νικόλας Λομπάερτς (Βέλγιο)
Ερικ Χάγκεν (Νορβηγία)
Αλεξάντερ Ανιούκοφ (Ρωσία)
Φερνάντο Ρίκσεν (Ολλανδία)

Μέσοι

Βλάντισλαβ Ραντίμοφ (Ρωσία)
Ράντεκ Σιρλ (Τσεχία)
Αλεξάντερ Σπίβακ (Ρωσία)
Λι Χο (Κορέα)
Κονσαντίν Ζιριάνοφ (Ρωσία)
Ανατόλι Τίμοστσιουκ (Ουκρανία)
Ίλια Μαξίμοφ (Ρωσία)
Αλεξάντερ Γκορσκόφ (Ρωσία)

Επιθετικοί

Αλεχάντρο Ντομίνγκες (Αργεντινή)
Πάβελ Πογκρέμπνιακ (Ρωσία)
Φατίχ Τεκέ (Τουρκία)
Αντρέι Αρσάβιν (Ρωσία)
Ιγκόρ Ντενίσοφ (Ρωσία)

25/10/2007 ... ΕΒΕΡΤΟΝ - ΑΕΛ

Μπορεί να αποτελεί μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις στην Αγγλία, όμως η Έβερτον σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φόβητρο. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Uefa δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ξεπεράσει το εμπόδιο της ουκρανικής, Μέταλιστ, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 στην Αγγλία και χρειάστηκε τη Ρεβάνς στην οποία χρειάστηκε τα τελευταία λεπτά για να πάρει τη νίκη με 3-2 και να «σφραγίσει» το εισιτήριό της για του ομίλους της διοργάνωσης.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ; Μέτρια σεζόν πραγματοποιεί η Έβερτον στο πρωτάθλημα της Premiership στην οποία βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση. Κλασική ομάδα έδρας είναι τα «ζαχαρωτά», που μακριά από το «Γκούντισον Παρκ» είναι σα να χάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, με τον απολογισμό να είναι τέσσερις νίκες, τέσσερις ήττες και μια ισοπαλία, με τέρματα 12-11. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του συλλόγου του Λίβερπουλ έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα, με σκοπό να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό του με τους Άντι Τζόνσον που ήρθε πριν μερικά χρόνια από την Κρίσταλ Πάλας, αλλά και και τον Γιακούμπου Αγιεκμπένι που αποκτήθηκε πρόσφατα από την Μίντλεσμπρο να «σπάνε» τα ρεκόρ πιο ακριβών μεταγραφών, με τον δεύτερο να κοστίζει στο κλαμπ, περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ: Στο δόμο του Παναθηναϊκού είχε βρεθεί η Έβερτον τη σεζόν 1970-71, όταν οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι τον τελικό του –τότε- Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν και ηττήθηκαν από τον Άγιαξ με 2-0. Το «τριφύλλι», έχοντας στον πάγκο του τον Ούγγρο, Φέρεντς Πούσκας, στο διπλό ημιτελικό, κατάφερε να αποσπάσει «χρυσή» ισοπαλία μέσα στην Αγγλία με σκορ 1-1 και σαφώς απέκτησε πλεονέκτημα. Στον επαναληπτικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός με υπομονή υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα που είχε εξασφαλίσει και με το 0-0 πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ: Αναμφισβήτητα το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Μικέλ Αρτέτα. Ο Βάσκος μέσος, από τότε που εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι ο ιθύνων νους της ομάδας του Ντείβιντ Μόγιες στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Από τα πόδια του μικρόσωμου ποδοσφαιριστή περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδας, αν και βοηθάει ουκ ολίγες φορές ανασταλτικά. Ο Αρτέτα τα κάνει όλα. Πασάρει σκοράρει, εκτελεί τα πέναλτι αλλά και τις στημένες φάσεις που είναι ένα από τα όπλα του συλλόγου του Λίβερπουλ. Πολύ συχνά τραβιέται στα πλάγια, απ’ όπου έχει την ικανότητα να ντριμπλάρει και να βγάζει φαρμακερές σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή.

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ: Ο τεχνικός της Έβερτον, Ντέιβιντ Μόγιες έχει πρόσφατα ανακηρυχθεί σε προπονητή της χρονιάς πάνω από μια φορά. Συγκεκριμένα, το 2003 και το 2005 πήρε αυτόν τον τίτλο, ενώ αποτελεί παράλληλα έναν από τους νεότερους κόουτς σε ολόκληρη την Premiership. Ο 44χρονος Σκωτσέζος, έχει τη φήμη του ανθρώπου που μπορεί να δίνει πολλά κίνητρα στους ποδοσφαιριστές του, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ομαδικότητα, την εργατικότητα και θέλει να διατηρεί τη φυσική κατάσταση των παικτών του σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ: Το «Γκούντισον Παρκ» είναι το γήπεδο που φιλοξενεί τους αγώνες της Έβερτον για πάνω από έναν αιώνα. Το πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη ήταν στις 24 Αυγούστου 1982. Οι διαστάσεις του είναι 102,4 και 71,3 μέτρα, ενώ βρίσκεται στο Γκούντισον Ρόουντ του Λίβερπουλ.

IDENTITY:
Έτος ίδρυσης: 1878
Έδρα: Γκούντισον Παρκ (40.569)
Πρόεδρος: Μπιλ Κένραϊτ.

Τίτλοι: Πρωταθλήματα (9): 1891, 1915, 1928, 1932, 1939, 1963, 1970, 1985, 1987.
Κύπελλα (5): 1906, 1933, 1966, 1984, 1995
Super Cup (9): 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987, 1995.
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1985
Χρώματα: Μπλε - άσπρο
Ιστοσελίδα: www.evertonfc.com

ΕΔΩ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ: Εκτός από τον Αρτέτα, η Έβερτον στηρίζει πολλά στην παρουσία των δύο βασικών επιθετικών της, Άντι Τζόνσον και Γιακούμπου Αγιεκμπένι για τους οποίους δαπανήθηκε πακτωλός χρημάτων. Και οι δύο εκτός από γρήγοροι, είναι πολύ ανθεκτικοί στα σκληρά μαρκαρίσματα ενώ έχουν, όπως αποδείξει, έχουν ανεπτυγμένοι την αίσθηση του γκολ. Αποτελούν κίνδυνο για κάθε αντίπαλη άμυνα αφού από το πουθενά είναι ικανοί να κάνουν τη ζημιά.

Προπονητής: Ντέιβιντ Μόγιες

Τερματοφύλακες:

Τζον Ρούντι (Αγγλία)
Τιμ Χάουαρντ (Αμερική)
Ίαν Τέρνερ (Σκωτία)
Στέφαν Βέσελς (Γερμανία)

Αμυντικοί:

Τόνι Χίμπερτ (Αγγλία)
Λέιτον Μπάινς (Αγγλία)
Τζολέον Λέσκοτ (Αγγλία)
Άλαν Σταμπς (Αγγλία)
Φιλ Ζαγκιέλκα (Αγγλία)
Ζόσεφ Γιόμπο (Νιγηρία)
Νούνο Βαλέντε (Πορτογαλία)
Λίον Όσμαν (Αγγλία)
Στίβεν Πίναρ (Νότια Αφρική)
Λι Κάρσλεϊ (Ιρλανδία)
Πάτρικ Μπόιλ (Σκωτία)

Μέσοι:

Μίκελ Αρτέτα (Ισπανός)
Άντι Φαν ντερ Μέιντε (Ολλανδία)
Τόμας Γκράβεσεν (Δανία)
Τιμ Κάχιλ (Αυστραλία)
Φιλ Νέβιλ (Αγγλία)
Μπιάρνι Βίνταρσον (Ισλανδία)

Επιθετικοί:

Γιακούμπου Αγεκμπένι (Νιγηρία)
Τζέιμς ΜακΦάντεν (Σκωτία)
Τζέιμς Βόγκαν (Αγγλία)
Άντι Τζόνσον (Αγγλία)
Λούκας Γιουτκίεβιτς (Πολωνία)
Βίκτορ Ανιτσέμπε (Νιγηρία)


ΣΤΗΝ... ΜΠΛΕ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Στην έδρα ενός εκ των πιο ιστορικών αγγλικών συλλόγων, του 7ου σε αριθμό φιλάθλων στην Αγγλία, αντιμετωπίζει το βράδυ η ΑΕΛ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο λόγος για την Έβερτον, την ομάδα που αποτελεί το αντίπαλο δέος της Λίβερπουλ στο μεγάλο αγγλικό λιμάνι.

Από την εκκλησία στο γήπεδο

Η Έβερτον, ιδρύθηκε πριν από 129 χρόνια, εν έτη 1878, ως... St. Domingo F.C. Οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Δομίνικου είχαν την ανάγκη να περνάνε αθλούμενοι τα καλοκαίρια τους και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σύλλογο που θα τους στεγάζει. Κρίκετ και ποδόσφαιρο ήταν τα αγαπημένα τους σπορ και το 1879, η ομάδα μετονομάστηκε σε Έβερτον. Το 1888, αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατακτώντας το τρίτο πρωτάθλημα που διεξήχθη.

Έξωση από το «Άνφιλντ», μετακόμιση στο «Γκούντισον Παρκ»

Η μεγάλη «έχθρα» με την Λίβερπουλ ξεκίνησε το 1892, όταν οι άνθρωποι της Έβερτον ενημερώθηκαν πως το ποσό ενοικίασης που θα έπρεπε να πληρώνουν ώστε να χρησιμοποιούν το «Άνφιλντ», είχε ανέβει αισθητά... Από τότε χρησιμοποιεί το «Γκούντισον Παρκ» ως έδρα, γήπεδο το οποίο οι φίλοι της ομάδας θα... αποχαιρετήσουν με μαύρο δάκρυ σύντομα, αφού η Έβερτον έχει έλθει σε συμφωνία με την γνωστή εταιρία ιδιοκτησίας super markets «Tesco», για την ανέγερση νέου.

Όσον αφορά την παραδοσιακή κόντρα με την Λίβερπουλ, έχει πια εξασθενήσει. Τρανό παράδειγμα οι συγκινητικές στιγμές που βίωσαν πρόσφατα οι Άγγλοι φίλαθλοι, όταν η οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου φίλου των «ζαχαρωτών», Ρις Τζόουνς, καταχειροκροτήθηκε σε ένα ανθρώπινο και ζεστό στιγμιότυπο στο «Άνφιλντ».

Ονομαστή η ομάδα της δεκαετίας του ’80

Οι φίλοι της Έβερτον, όπως και αυτοί του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα θυμούνται για πάντα την ομάδα της δεκαετίας του ’80. Στα μέσα αυτής, η Έβερτον κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Αγγλίας, δύο Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1985. Ήταν μία όμορφη βραδιά στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, με την Έβερτον να επικρατεί με σκορ 3-1 την αυστριακή Ραπίντ Βιέννης, κατακτώντας το τρόπαιο που θα έστελνε στους επτά ουρανούς τους φιλάθλους της.

Εκείνη την περίοδο, η Έβερτον γοήτευε με το ποδόσφαιρο που απέδιδε. Γρήγορη, δυναμική ομάδα, «έσκαγε» τους αντιπάλους της στο τρέξιμο. Δυστυχώς, τα γεγονότα του «Χέιζελ» και ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στέρησαν από την περίφημη ομάδα των Νέβιλ Σάουθχολ, Γκρέαμ Σαρπ, Πίτερ Ριντ, Κέβιν Ράτκλιφ και Ντέιβ Ουότσον, την ευκαιρία να διεκδικήσει μεγαλύτερα πράγματα στις διεθνείς διοργανώσεις. Η Έβερτον είχε δημιουργήσει σπουδαίες ομάδες και στις δεκαετίες του 30’ και του 60’, αναδεικνύοντας ποδοσφαιριστές όπως οι Τεντ Σάγκαρ, Ντίξι Ντιν, Ρέι Ουίλσον, Άλαν Μπολ και Κόλιν Χάρβεϊ.

Ο περίφημος Ντίξι Ντιν των 349 γκολ...

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «ζαχαρωτών», είναι ο περίφημος Ουίλιαμ Ραλφ «Ντίξι» Ντιν. Ο εν λόγω κύριος, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών την 1η Μαρτίου του 1980, φόρεσε την φανέλα της Έβερτον από το 1925 έως το 1937, σημειώνοντας 349 γκολ σε 399 αγώνες! Όταν αποκτήθηκε από την Τράνμιρ, η Έβερτον δαπάνησε το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 3.000 στερλινών.

Οι διοικούντες της δικαιώθηκαν άμεσα για την επιλογή τους στο πρόσωπο του Ντίξι Ντιν, ο οποίος πέτυχε 32 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο «Γκούντισον Παρκ». Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, παρά το ότι είχε... χάσει τον έναν του όρχη από σκληρό μαρκάρισμα που είχε δεχτεί, θεωρούνταν ως πρότυπο αθλητή και επαγγελματία, που σε όλη του την καριέρα δεν είχε δεχτεί ούτε μία κίτρινη κάρτα.

Ρέκορντμαν συμμετοχών ο Ουαλός Νέβιλ Σάουθχολ

Η μεγάλη ομάδα της Έβερτον της δεκαετίας του 80’, στηρίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από το «νησί». Ο λόγος για τον Νέβιλ Σάουθχολ, τον Ουαλό γίγαντα που υπερασπίστηκε την εστία της Έβερτον από το 1981 έως το 1997. Στα χρόνια που παρέμεινε στο «Γκούντισον Παρκ», ο Σάουθχολ έπαιξε σε 751 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, κρατώντας -φυσικά- μέχρι σήμερα το ρεκόρ συμμετοχών της Έβερτον. Στις 15 Ιουλίου του 2007, ο γεννημένος το 1958 Ουαλός... επέστρεψε για ένα μήνα στην αγωνιστική δράση, παίζοντας για την Ριλ, ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Έχει επιστρέψει στο προσκήνιο

Στο... σήμερα, η Έβερτον έχει καταφέρει να επανέλθει στους ισχυρούς του αγγλικού ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μία συμπαγή και αξιόπιστη ομάδα. Το μεγάλο της αστέρι, ο Αυστραλός Τιμ Κέιχιλ, έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Μάρτιο λόγω σοβαρότατου τραυματισμού, αλλά ο Ντέιβιντ Μόγες τον έχει συμπεριλάβει στην αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ. Στο διάστημα της απουσίας του Κέιχιλ, ο Μικέλ Αρτέτα κάλυψε όσο μπορούσε το κενό στο κέντρο. Ο Ισπανός έχει καταφέρει να «δέσει» άψογα στο σύστημα της Έβερτον, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Στην άμυνα, δεσπόζει η παρουσία του Τζόλεον Λέσκοτ, ο οποίος θεωρείται το μέλλον στα μετόπισθεν της εθνικής Αγγλίας. Σημαντικός για την Έβερτον και ο Σκωτσέζος μεσοεπιθετικός, Τζέιμς Μακ Φάντεν, όπως και ο πολύπειρος αρχηγός της, Φιλ Νέβιλ. Στην επίθεση, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιακούμπου Αγεγκμπένι, είναι ικανός να «τρομάξει» οποιαδήποτε άμυνα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΛ έχει δύσκολο έργο το βράδυ της Πέμπτης. Η Έβερτον δεν είναι Μπλάκμπερν και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιώργος Δώνης. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως το «αλογάκι» θα καταφέρει να... μασήσει τα «ζαχαρωτά».

Τίτλοι

Πρωταθλήματα (9): 1890-91, 1914-15, 1927-28, 1931-32, 1938-39, 1962-63, 1969-70, 1984-85, 1986-87.

Κύπελλα (5): 1906, 1933, 1966, 1984, 1985.

Λιγκ Καπ (9): 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987, 1995.

Κύπελλο Κυπελλούχων (1): 1985

ΣΤΟΝ Α' ΟΜΙΛΟ ΜΕ ΑΛΚΜΑΑΡ, ΖΕΝΙΤ, ΕΒΕΡΤΟΝ, ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΟΙ ΒΥΣΣΙΝΙ






Στον πρώτο όμιλο με αντιπάλους την ολλανδική
Άλκμααρ, την ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, την αγγλική Έβερτον και την γερμανική Νυρεμβέργη κληρώθηκε η ΑΕΛ, μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας.

Η ΑΕΛ βγήκε πρώτη από το 5ο γκρουπ δυναμικότητας και οδηγήθηκε στον πρώτο όμιλο, αφού Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Πανιώνιος είχαν ήδη αποκλείσει την πιθανότητα συμμετοχής των βυσσινί στον 2ο, 3ο και 8ο όμιλο.

Η ομάδα του Γιώργου Δώνη θα δώσει δύο παιχνίδια εντός έδρας και δύο εκτός, ξεκινώντας από το Γκούντισον Παρκ όπου θα αντιμετωπίσει την Έβερτον στις 25 Οκτωβρίου. Ενδιάμεσα, στις 5 Δεκεμβρίου θα κάνει το ρεπό της και θα κλείσει τους αγώνες της στο Πανθεσσαλικό κόντρα στη Νυρεμβέργη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων των βυσσινί :

25 Οκτωβρίου : Έβερτον-ΑΕΛ

8 Νοεμβρίου : ΑΕΛ-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

29 Νοεμβρίου : Άλκμααρ-ΑΕΛ

5 Δεκεμβρίου : Ρεπό

20 Δεκεμβρίου : ΑΕΛ- Νυρεμβέργη


ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

13:00 EUROSPORT: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA Κλήρωση (Ζ)
21:00 ET1: ΜΕΜΦΙΣ – ΜΑΛΑΓΑ NBA EUROPE LIVE (Z)

ΣΠΟΡ+

12:00 CHAMPIONS LEAGUE (Ε)
14:00 CHAMPIONS LEAGUE (Ε)
16:00 CHAMPIONS LEAGUE (Ε)
18:00 CHAMPIONS LEAGUE (Ε)
20:00 WRC
21:00 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: ΡΕΑΛ – ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Ε)
23:00 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ: ΛΕΪΡΙΑ-ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ε)
02:00 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ–ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ (Ε)
04:00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ Super League (Ε)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

18:30 ET3: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
21:00 SS1: CHAMPIONS ZONE
00:00 SS1: ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ

ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ;;;

Δείτε όλα τα σημερινά αθλητικά πρωτοσέλιδα μόνο μ' ένα κλικ:

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

9/10/1997 Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του North Carolina U. Dean Smith ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του μετά 36 σεζόν και 879 νίκες.

9/10/1994 Ο πρωταθλητής των αγώνων Indy cars Mario Andretti αποχωρεί από την ενεργό δράση.

9/10/1989 Ο Ian Rush σκοράρει το 250ό του γκολ με τη Liverpool εναντίον της Crewe. Ο Rush μεταγράφηκε στη Λίβερπουλ το 1980 από την Τσέστερ Σίτυ έναντι 300.000 λιρών και μέχρι το 1986 έγραψε ρεκόρ για την ομάδα πετυχαίνοντας συνολικά 336 γκολ, ενώ την περίοδο 1983-84 σκόραρε 47 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Το 1987 μεταγράφηκε στη Γιουβέντους αλλά την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Λίβερπουλ. Το 1996 θα πάει στη Λιντς και θα κλείσει την καριέρα του στη Ρέξαμ σαν παίκτης / μάνατζερ, έχοντας στην πλάτη του 73 διεθνείς συμμετοχές.

9/10/1981 Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών από την καρδιά του ο Φράντισεκ Φάντροκ, ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, τέσσερα χρόνια μετά την απόλυσή του (7/10/1977) από τον Λουκά Μπάρλο. Ο Φάντροκ είχε γεννηθεί στην Τσεχία το 1914, αλλά σε ηλικία 35 χρονών μετακόμισε στην Ολλανδία.

9/10/1976 Για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη 1-1 με την Ουγγαρία στο Στάδιο Καραϊσκάκη μπροστά σε 27.000 θεατές με γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου.