Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

ΙΣΟΠΑΛΕΣ ΖΕΝΙΤ & ΑΛΚΜΑΑΡ

Μια χαρά ήρθε και έδεσε για λογαριασμό της Λάρισας το παιχνίδι της Αγίας Πετρούπολης μεταξύ των Ζενίτ και Άλκμααρ. Το τελικό 1-1 είναι πλεονέκτημα για τις έτερες ομάδες του πρώτου ομίλου, δηλαδή τις Λάρισα, Έβερτον και Νυρεμβέργη, η οποία την Πέμπτη είχε ρεπό. Τα κατάφερε το Αμβούργο εκτός έδρας...

Ανοικτό παιχνίδι έγινε στη Αγία Πετρούπολη καθώς η Αλκμααρ πήγε για τη νίκη και όχι μόνο το βαθμό. Μάλιστα ακόμα κα αν έπαιζε με 10 παίκτες για μεγάλο διάστημα, πίεσε την εστία του Τσοντοφάλσκι. Ετσι η πρωτοπόρος του ρωσικού πρωταθλήματος θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη από το βαθμό.

Στο 20' ο Αρικλένες ντα Σίλβα Φερέι με δυνατό αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 0-1. Ομως στο 39' ο σκόρερ της Αλκμααρ αποβλήθηκε σε ένα εικοσάλεπτο, όπου ο Καπιτανής έδειξε στους φιλοξενούμενους πέντε φορές την κίτρινη και κόκκινη! Στο 43' ο Γιάλιενς ανέτρεψε στην περιοχή τον Αρσάβιν και ο Ανατόλι Τίμοσιουκ με πέναλτι ισοφάρισε.

Γήπεδο: Πετρόφσκι Σεντ Πέτερσμπουργκ
Διαιτητής: Κώστας Καπιτανής (Κύπρος)
Κίτρινη: Φατίχ Τεκέ και Ντονγκ Γιν, Κόεντερς, Γιάλιενς, Οπνταμ, Μέντες νταΣίλβα, Αγκουστιέν.
Κόκκινη: 39' Αρι

Ζενίτ (Ντικ Αντβοκατ): Τσοντοφάλσκι, Ντονγκ Γιν, Λόμπαερτς, Σκρτελ, Ανιούκοφ, Σιρλ, Τίμοσιουκ, Ζιριάνοφ, Ντομίνγκες (81' Μαξίμοφ), Αρσάβιν, Φατίχ Τεκέ.

Αλκμααρ (Λουϊς φαν Χάαλ): Βάτερμαν, Κόεντερς, Γιάλιενς, Ντινκ, Οπνταμ, Μέντες ντα Σίλβα (59' Ελ Χαμνταουϊ), Τσιόμερ (90' Μεντούνιανιν), Μαρτένς (49' Ποκονιόλι), Ντέμπελε, Αρι.

ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ...

ΩΡΑ ΟΥΕΦΑ...

Η περιπέτεια των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA αρχίζει την Πέμπτη (25/10) σε τέσσερα μέτωπα και με τον Αρη να απολαμβάνει το …ρεπό του.

Η ΑΕΛ επιστρέφει στην Αγγλία όπου πριν από λίγο καιρό απέκλεισε την Μπλάκμπερν, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει την Εβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» (22:00 ΝΕΤ). Σαφώς το έργο των Θεσσαλών είναι δύσκολο κάτι που ξεκαθάρισε και ο προπονητής της ομάδας Γιώργος Δώνης λέγοντας ότι το στιλ των «ζαχαρωτών» δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Μπλάκμπερν.

Η ΑΕΚ ταξίδεψε στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει την Ελφσμποργκ (21:00 ΑΝΤΕΝΝΑ). Ο προπονητής της Ενωσης Λορένθο Σέρα Φερέρ δεν προβληματίζεται τόσο από τον αντίπαλο, όσο από το συνθετικό τερέν του γηπέδου το οποίο δεν αποκλείεται να δημιουργήσει πρόβλημα στους παίκτες του. Αλλωστε, η εμπειρία από το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σάλτσμπουργκ δεν είναι πολύ μακρινή.

Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει καθώς υποδέχεται στο Απόστολος Νικολαϊδης την Αμπερτίν (19:00 ΝΕΤ). Οι «πράσινοι» γνωρίζουν καλά ότι με νίκη θα κάνουν σημαντικό βήμα για την πρόκρισή τους και δεν σκοπεύουν να αφήσουν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Την Τετάρτη ο προπονητής του «τριφυλλιού» Ζοσέ Πεσέιρο ζήτησε τη στήριξη του κόσμου της ομάδας.

Τέλος, ο Πανιώνιος βρίσκεται στη Σουηδία όπως και η ΑΕΚ για να κοντραριστεί με την Χέλσινμποργκ (19:00 ΕΤ1). Πρόκειται για μία δύσκολη αποστολή αφού οι Σουηδοί αποτελούν αξιόπιστο σύνολο, ωστόσο ο τεχνικός των Νεοσμυρνιωτών έβαλε ψηλά τον πήχη μιλώντας για νίκη. Η εκτός έδρας νίκη επί της Σοσό είναι ένας μπούσουλας για την ομάδα του Γερμανού προπονητή.

Το πλήρες πρόγραμμα από το ael-sports:

25/10 18:30 Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Αλκμααρ
25/10 19:00 Παναθηναϊκός-Αμπερντίν
25/10 19:00 Χέλσινμποργκ-Πανιώνιος
25/10 19:45 Λοκομοτίβ -Ατλέτικο Μαδρίτης
25/10 19:45 Σπάρτα Πράγας-Ζυρίχη
25/10 20:00 Μπραν-Αμβούργο
25/10 20:00 Λεβερκούζεν-Τουλούζ
25/10 20:00 Μπορντό-Γαλατασαράι
25/10 21:00 Έλφσμποργκ-Α.Ε.Κ.
25/10 21:45 Βιγιαρεάλ-Φιορεντίνα
25/10 21:45 Βασιλεία-Ρεν
25/10 21:45 Αντερλεχτ-Χάποελ Τελ Αβίβ
25/10 22:00 Έβερτον-ΑΕΛ
25/10 21:45 Τότεναμ-Χετάφε
25/10 22:00 Μπόλτον-Μπράγκα
25/10 22:15 Ερυθρός Αστέρας-Μπάγερν Μονάχου

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Η πιθανότερη σύνθεση που θα παρατάξει ο Ντέιβιντ Μόγιες σε σύστημα 4-4-2 είναι η ακόλουθη: Χάουαρντ (τερματοφύλακας), Γιόμπο, Λέσκοτ (κεντρικό αμυντικό δίδυμο), Νέβιλ (αριστερό μπακ), Μπέινς (δεξί μπακ), Κάρσλεϊ, Γιαγκέλκα (κεντρικά χαφ), Αρτέτα (δεξί χαφ), Πίενααρ (αριστερό χαφ), Γιακούμπου, ΜακΦάντεν (επιθετικό δίδυμο).


Ο Γιώργος Δώνης πιθανότατα θα παρατάξει τους «βυσσινί» με σχήμα 4-3-3 (που θα μετατρέπεται σε 4-5-1 όταν αμύνεται η ΑΕΛ) και τους: Κοτσόλη (τερματοφύλακας), Νταμπίζα, Κώτσιο ή Φέρστερ (κέντρο άμυνας), Βενετίδη (αριστερό μπακ), Γκαλίτσιο (δεξί μπακ), Κυριακίδη, Σαρμιέντο, Φωτάκη (κέντρο), Πάρα, Κλέιτον και Μπακαγιόκο (επίθεση).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

Το μεγάλο λιμάνι του Λίβερπουλ υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι την αποστολή της ΑΕΛ. Απόψε (στις 10, ΝΕΤ) στο «Γκούντισον Παρκ» κόντρα στην Μπλάκμπερν θα φανεί κατά πόσο θα αποδειχθεί φιλόξενο για τους «βυσσινί», που έκαναν απόβαση, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να «αποδράσουν» με ένα αποτέλεσμα που θα είναι θετικό για τη μετέπειτα πορεία τους στον όμιλο του ΟΥΕΦΑ. Τουλάχιστον, θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό, όπως δήλωσαν λίγη ώρα πριν το τσάρτερ απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο με προορισμό την αγγλική πόλη.

Νεκτάριος Αλεξάνδρου: «Ενα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Εβερτον θα παίξει σημαντικό ρόλο, αναφορικά με την πρόκριση. Εφοσον παίξουμε όπως και στις δύο αναμετρήσεις με την Μπλάκμπερν, έχουμε αρκετές πιθανότητες να φύγουμε από το "Γκούντισον Παρκ" με βαθμό ή βαθμούς. Ωστόσο είναι διαφορετικά τώρα τα πράγματα με τη βαθμολογία, απ ό,τι η προηγούμενη φάση με τα διπλά παιχνίδια».Οσο για το αν θα μπορέσει να παίξει ο Κύπριος, δήλωσε ότι σαφώς αισθάνεται πολύ καλύτερα μετά τον τραυματισμό του, ωστόσο η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Γιώργος Φωτάκης: «Αντιμετωπίζουμε μία δυνατή ομάδα όπως είναι η Εβερτον και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Ξέρουμε ότι οι αγγλικές ομάδες είναι δυνατές στην έδρα τους και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι μέχρι το τελικό σφύριγμα. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να φύγουμε από την Αγγλία με θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως, αν ξεκινήσουμε με θετικό τρόπο, θα έχουμε τύχη».

Γιόζεφ Κόζλεϊ: «Η Εβερτον είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος. Διαθέτει παίκτες εγνωσμένης αξίας και μιλάμε για το πρώτο ματς στον όμιλο, άρα θέλουμε ένα καλό ξεκίνημα. Εχουμε πιθανότητες να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι, αν κερδίσουμε, θα κάνουμε το πιο αποφασιστικό βήμα πρόκρισης».


Μιχάλης Μπουκουβάλας: «Είναι πρόκληση που συμμετέχουμε στους ομίλους. Ο αγώνας με την Εβερτον είναι δύσκολος, ωστόσο θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που συμμετέχω με την ΑΕΛ στην Ευρώπη»

ΚΑΕ ΑΕΛ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ

Tι καλύτερο από το να κερδίζεις στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και μάλιστα σε ένα ντέρμπι. Αυτό έκανε η ΑΕΛ στην έναρξη του φετινού πρωταθλήματος καθώς επικράτησε της συμπολίτισσας Ολύμπιας Λάρισας με 75-73. Ο Κώστας Πιλαφίδης έχει στην διάθεσή τους όλους τους παίκτες μετά την επιστροφή στις προπονήσεις χθες και του Μπιλ Κις, με τους οποίους δουλεύει σκληρά προκειμένου η ομάδα να εμφανιστεί ετοιμοπόλεμη στην σαββατιάτικη δύσκολη αναμέτρηση κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου.

«Είμαστε έτοιμοι στο βαθμό του δυνατού» δηλώνει ο Έλληνας τεχνικός των «βυσσινί» και συνεχίζει: « Το παιχνίδι με τον Κολοσσό είναι δύσκολο και μείς από την πλευρά μας πρέπει να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι διότι είναι ένα από τα παιχνίδια που θα καθορίσουν την πορεία της ομάδας στην συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο σαββατιάτικος αντίπαλός μας είναι μια ομάδα που αποτελείται από έμπειρους παίκτες που ξέρουν να διαβάζουν καλά τα παιχνίδια και έχουν έφεση στο να τρέχουν στον αιφνιδιασμό. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν τον Κολοσσό επικίνδυνο οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή από μέρους μας» ήταν τα λόγια του τεχνικού της ΑΕΛ.

Το ματς με τον Κολοσσό έχει διπλή σημασία για τους γηπεδούχους. Σε περίπτωση νίκης, θα έχουν κάνει το «δύο στα δύο» ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη συνέχεια του πρωταθλήματος αφού θα έχει επικρατήσει μια ομάδας με την οποία έχει τους ίδιους στόχους και συνάμα θα την έχει αναγκάσει στη δεύτερη της ήττα.

ΣΤΗΝ... ΜΠΛΕ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Στην έδρα ενός εκ των πιο ιστορικών αγγλικών συλλόγων, του 7ου σε αριθμό φιλάθλων στην Αγγλία, αντιμετωπίζει το βράδυ η ΑΕΛ, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο λόγος για την Έβερτον, την ομάδα που αποτελεί το αντίπαλο δέος της Λίβερπουλ στο μεγάλο αγγλικό λιμάνι.

Από την εκκλησία στο γήπεδο

Η Έβερτον, ιδρύθηκε πριν από 129 χρόνια, εν έτη 1878, ως... St. Domingo F.C. Οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Δομίνικου είχαν την ανάγκη να περνάνε αθλούμενοι τα καλοκαίρια τους και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σύλλογο που θα τους στεγάζει. Κρίκετ και ποδόσφαιρο ήταν τα αγαπημένα τους σπορ και το 1879, η ομάδα μετονομάστηκε σε Έβερτον. Το 1888, αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατακτώντας το τρίτο πρωτάθλημα που διεξήχθη.

Έξωση από το «Άνφιλντ», μετακόμιση στο «Γκούντισον Παρκ»

Η μεγάλη «έχθρα» με την Λίβερπουλ ξεκίνησε το 1892, όταν οι άνθρωποι της Έβερτον ενημερώθηκαν πως το ποσό ενοικίασης που θα έπρεπε να πληρώνουν ώστε να χρησιμοποιούν το «Άνφιλντ», είχε ανέβει αισθητά... Από τότε χρησιμοποιεί το «Γκούντισον Παρκ» ως έδρα, γήπεδο το οποίο οι φίλοι της ομάδας θα... αποχαιρετήσουν με μαύρο δάκρυ σύντομα, αφού η Έβερτον έχει έλθει σε συμφωνία με την γνωστή εταιρία ιδιοκτησίας super markets «Tesco», για την ανέγερση νέου.

Όσον αφορά την παραδοσιακή κόντρα με την Λίβερπουλ, έχει πια εξασθενήσει. Τρανό παράδειγμα οι συγκινητικές στιγμές που βίωσαν πρόσφατα οι Άγγλοι φίλαθλοι, όταν η οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου φίλου των «ζαχαρωτών», Ρις Τζόουνς, καταχειροκροτήθηκε σε ένα ανθρώπινο και ζεστό στιγμιότυπο στο «Άνφιλντ».

Ονομαστή η ομάδα της δεκαετίας του ’80

Οι φίλοι της Έβερτον, όπως και αυτοί του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα θυμούνται για πάντα την ομάδα της δεκαετίας του ’80. Στα μέσα αυτής, η Έβερτον κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Αγγλίας, δύο Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1985. Ήταν μία όμορφη βραδιά στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, με την Έβερτον να επικρατεί με σκορ 3-1 την αυστριακή Ραπίντ Βιέννης, κατακτώντας το τρόπαιο που θα έστελνε στους επτά ουρανούς τους φιλάθλους της.

Εκείνη την περίοδο, η Έβερτον γοήτευε με το ποδόσφαιρο που απέδιδε. Γρήγορη, δυναμική ομάδα, «έσκαγε» τους αντιπάλους της στο τρέξιμο. Δυστυχώς, τα γεγονότα του «Χέιζελ» και ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στέρησαν από την περίφημη ομάδα των Νέβιλ Σάουθχολ, Γκρέαμ Σαρπ, Πίτερ Ριντ, Κέβιν Ράτκλιφ και Ντέιβ Ουότσον, την ευκαιρία να διεκδικήσει μεγαλύτερα πράγματα στις διεθνείς διοργανώσεις. Η Έβερτον είχε δημιουργήσει σπουδαίες ομάδες και στις δεκαετίες του 30’ και του 60’, αναδεικνύοντας ποδοσφαιριστές όπως οι Τεντ Σάγκαρ, Ντίξι Ντιν, Ρέι Ουίλσον, Άλαν Μπολ και Κόλιν Χάρβεϊ.

Ο περίφημος Ντίξι Ντιν των 349 γκολ...

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «ζαχαρωτών», είναι ο περίφημος Ουίλιαμ Ραλφ «Ντίξι» Ντιν. Ο εν λόγω κύριος, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών την 1η Μαρτίου του 1980, φόρεσε την φανέλα της Έβερτον από το 1925 έως το 1937, σημειώνοντας 349 γκολ σε 399 αγώνες! Όταν αποκτήθηκε από την Τράνμιρ, η Έβερτον δαπάνησε το εξωφρενικό για την εποχή ποσό των 3.000 στερλινών.

Οι διοικούντες της δικαιώθηκαν άμεσα για την επιλογή τους στο πρόσωπο του Ντίξι Ντιν, ο οποίος πέτυχε 32 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο «Γκούντισον Παρκ». Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, παρά το ότι είχε... χάσει τον έναν του όρχη από σκληρό μαρκάρισμα που είχε δεχτεί, θεωρούνταν ως πρότυπο αθλητή και επαγγελματία, που σε όλη του την καριέρα δεν είχε δεχτεί ούτε μία κίτρινη κάρτα.

Ρέκορντμαν συμμετοχών ο Ουαλός Νέβιλ Σάουθχολ

Η μεγάλη ομάδα της Έβερτον της δεκαετίας του 80’, στηρίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από το «νησί». Ο λόγος για τον Νέβιλ Σάουθχολ, τον Ουαλό γίγαντα που υπερασπίστηκε την εστία της Έβερτον από το 1981 έως το 1997. Στα χρόνια που παρέμεινε στο «Γκούντισον Παρκ», ο Σάουθχολ έπαιξε σε 751 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, κρατώντας -φυσικά- μέχρι σήμερα το ρεκόρ συμμετοχών της Έβερτον. Στις 15 Ιουλίου του 2007, ο γεννημένος το 1958 Ουαλός... επέστρεψε για ένα μήνα στην αγωνιστική δράση, παίζοντας για την Ριλ, ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Έχει επιστρέψει στο προσκήνιο

Στο... σήμερα, η Έβερτον έχει καταφέρει να επανέλθει στους ισχυρούς του αγγλικού ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μία συμπαγή και αξιόπιστη ομάδα. Το μεγάλο της αστέρι, ο Αυστραλός Τιμ Κέιχιλ, έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Μάρτιο λόγω σοβαρότατου τραυματισμού, αλλά ο Ντέιβιντ Μόγες τον έχει συμπεριλάβει στην αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ. Στο διάστημα της απουσίας του Κέιχιλ, ο Μικέλ Αρτέτα κάλυψε όσο μπορούσε το κενό στο κέντρο. Ο Ισπανός έχει καταφέρει να «δέσει» άψογα στο σύστημα της Έβερτον, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Στην άμυνα, δεσπόζει η παρουσία του Τζόλεον Λέσκοτ, ο οποίος θεωρείται το μέλλον στα μετόπισθεν της εθνικής Αγγλίας. Σημαντικός για την Έβερτον και ο Σκωτσέζος μεσοεπιθετικός, Τζέιμς Μακ Φάντεν, όπως και ο πολύπειρος αρχηγός της, Φιλ Νέβιλ. Στην επίθεση, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γιακούμπου Αγεγκμπένι, είναι ικανός να «τρομάξει» οποιαδήποτε άμυνα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΛ έχει δύσκολο έργο το βράδυ της Πέμπτης. Η Έβερτον δεν είναι Μπλάκμπερν και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιώργος Δώνης. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως το «αλογάκι» θα καταφέρει να... μασήσει τα «ζαχαρωτά».

Τίτλοι

Πρωταθλήματα (9): 1890-91, 1914-15, 1927-28, 1931-32, 1938-39, 1962-63, 1969-70, 1984-85, 1986-87.

Κύπελλα (5): 1906, 1933, 1966, 1984, 1985.

Λιγκ Καπ (9): 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987, 1995.

Κύπελλο Κυπελλούχων (1): 1985

Πηγή: sportdog


ΔΙΩΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Το «βυσσινί» πούλμαν της ΑΕΛ και το δεύτερο με τους εκπροσώπους του Τύπου και τους φιλάθλους έφθασαν στην ώρα τους στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Οι ποδοσφαιριστές αγουροξυπνημένοι, αλλά με διάθεση για μία πετυχημένη αποστολή (όπως συνέβη και στο προηγούμενο παιχνίδι στο Μπλάκμπερν), τσέκαραν και περίμεναν υπομονετικά να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με προορισμό το Λίβερπουλ. Λόγω μεγάλης εναέριας κυκλοφορίας, ωστόσο, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το αεροπλάνο καθυστέρησε να φθάσει και το «βυσσινί» καραβάνι ξεκίνησε με 2 ώρες και 10 λεπτά καθυστέρηση.

Στο διάστημα της αναμονής οι παίκτες έψαχναν τρόπους να «σκοτώσουν» την ώρα τους. Οι βιβλιόφιλοι Γκαλίτσιος και Αλεξάνδρου -που έφθασαν με βιβλία στα χέρια- προτίμησαν να αφήσουν για αργότερα την ανάγνωση. Ο πρώτος ξεφύλλισε το επίσημο περιοδικό της ΑΕΛ, που πέρασε απ όλα τα χέρια όπως και η αφίσα (δώρο στο περιοδικό), στην οποία οι «βυσσινί» θαύμασαν τους εαυτούς τους. Οι ισπανόφωνοι Πάρα, Σαρμιέντο, Ιγλέσιας και Μουνιόθ είχαν κάνει το δικό τους «πηγαδάκι», ασχολούμενοι παράλληλα με τον υπολογιστή που είχαν μαζί τους. Ο Νίκος Νταμπίζας αφιέρωσε το χρόνο του στο γιο του Κωνσταντίνο και τη γυναίκα του που συνταξίδευαν, ενώ και η σύζυγος με τα παιδιά του Γιώργου Δώνη ακολούθησαν την ομάδα, όπως και στο πρώτο ματς στην Αγγλία.

Ο Κώστας Πηλαδάκης έφθασε στο αεροδρόμιο λίγη ώρα μετά την αποστολή. Οσο διάστημα διήρκησε η αναμονή, συζητούσε με τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ Νίκο Λυράκη και τον προπονητή Γιώργο Δώνη. Οι τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά τη διαιτησία, αλλά και το σημερινό παιχνίδι στο «Γκούντισον Παρκ», ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους τρεις άνδρες.


NOK AOYT O ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΤΑΜΠΙΖΑ

Χωρίς τον Νεκτάριο Αλεξάνδρου, που δεν κατάφερε χθες να προπονηθεί σε κανονικούς ρυθμούς θα διεκδικήσει βαθμολογικό κέρδος κόντρα στην Εβερτον η Λάρισα.

Την τελευταία στιγμή αναμένεται να κριθεί η συμμετοχή του Νίκου Νταμπίζα στο ματς με την Εβερτον. Ο αρχηγός ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους κοιλιακούς, με αποτέλεσμα να μην έχει ουσιαστικά προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Το παιχνίδι του «Γκούντισον Παρκ» είναι βέβαια εξαιρετικής σημασίας, ενώ και η εμπειρία του παλιού παίκτη της Νιούκαστλ και της Λέστερ μοιάζει απαραίτητη.

Ο Νταμπίζας ξέρει καλά τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται τα «ζαχαρωτά», μία κλασική βρετανική ομάδα, με πίεση σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, με έφεση στις στημένες φάσεις, οπότε προωθούνται σχεδόν όλοι οι παίκτες στα αντίπαλα καρέ. Εκεί η Λάρισα θα έχει ανάγκη τον υγιή Νταμπίζα, για να ηγηθεί των αμυντικών προσπαθειών σε αέρα και όχι μόνο.

Λιγότεροι συγκριτικά με το «Ιγουντ Παρκ» (1.000 άτομα τότε) θα είναι απόψε οι φίλοι της ΑΕΛ. Παράλληλα, το γήπεδο της Εβερτον δεν αναμένεται να γεμίσει, αφού εκτιμάται ότι θα παραβρεθούν περίπου 33.000 (χωράει 40.000).

Κέιχιλ και Γκράβεσεν θα κάνουν τεστ ετοιμότητας μιάμιση ώρα πριν από τη σέντρα για να διαπιστωθεί αν θα τεθούν στη διάθεση του Ντέιβιντ Μόιες.

ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ;;;

Δείτε όλα τα σημερινά αθλητικά πρωτοσέλιδα μόνο μ' ένα κλικ:

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

19:00 NET: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ Kύπελλο UEFA (Z)
21:00 ANT1: ΕΛΦΣΜΠΟΡΓΚ-ΑΕΚ Kύπελλο UEFA (Z)
21:30 ΣΚΑΙ: OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΤΑΟΥ Euroleague: Φάση ομίλων (Z)
22:00 NET: ΕΒΕΡΤΟΝ-ΛΑΡΙΣΑ Kύπελλο UEFA (Z)

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

18:30 ΕΤ3: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
22:00 ΣΠΟΡ+: NBA ACTION
23:00 SS1: CHAMPIONS ZONE
23:30 ΣΚΑΙ: ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
00:00 SS1: SUPER EUROLEAGUE
00:00 ΝΕΤ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ UEFA

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

25/10/2000 Ο κολυμβητής Κώστας Φίκας κατακτά το χρυσό μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ 1:02.50 στα 100μ ελεύθερο (S8) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Δεύτερος ο Γερμανός Holger Kinnig με 1:03.46 και τρίτος ο Ισπανός Juan Francisco Jimenez με 1:04.57. Ο Θανάσης Μπαράκας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος τυφλών (F11) με 6μ, με δεύτερο τον Ισπανό Manuel Rodriguez (6.09) και τρίτο τον Κινέζο Duan Li (5.99). Ο Στέφανος Αναργύρου κατακτά το χρυσό στη σφαίρα (F55) από αναπηρικό καροτσάκι με βολή 10μ, με δεύτερο τον Γερμανό Martin Nemec (9.86) και τρίτο τον Τσέχο Ulrich Iser (9.64). Η Μαρία Καλπακίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο με 1:33.79 στα 50μ ύπτιο (S2). Πρώτη ανακυρύσσεται η Ισπανίδα Sara Carracelas με 1:21.20 (παραλυμπιακό ρεκόρ) και τρίτη η Ιρλανδή Mairead Beery με 1:22.85. Η Ελένη Σαμαριτάκη κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 200μ (T36) με 34.55. Πρώτη η Βρετανίδα Caroline Innes με 32.90 (παραολυμπιακό ρεκόρ) και τρίτη η Lai Yu Chun από το Χονγκ-Κονγκ με 34.88

25/10/1999 Ο αρχηγός της Βουλιαγμένης και της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Γιώργος Μαυρωτάς συμμετέχει με την ομάδα της Μικτής Κόσμου στο 9-3 επί της Φερεντσβάρος, σε έναν αγώνα που γίνεται για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της ουγγρικής ομάδας στην Βουδαπέστη

25/10/1987 Πρώτο τουρνουά (FIBA- NBA) McDonalds στο Μιλγουόκι. Συμμετέχουν το Μιλγουόκι, η Σοβιετική Ένωση και η Τρέισερ Μιλάνο

25/10/1983 Η West Ham γίνεται η πρώτη ομάδα που σημειώνει 10 γκολ σε αγώνα για το League Cup όταν κερδίζει την Bury με 10-0 στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα για τον δεύτερο γύρο

25/10/1973 Πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία ο Abebe Bikila, ο οποίος είχε μείνει ανάπηρος από το 1969 εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Ο Bikila ήταν (ξυπόλητος) πρώτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης (1960) και πρώτος στο Τόκιο (1964)

25/10/1968 Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας χόκεϊ κρατάει 2 ώρες και 25 λεπτά όταν η Ολλανδία κερδίζει την Ισπανία με 1-0 μετά από 6 παρατάσεις

25/10/1959 Ξεκινάει επίσημα η Α΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου με 16 ομάδες. Ο Γιάννης Κανάκης της ΑΕΚ πετυχαίνει, στον αγώνα εναντίον του Εθνικού, το πρώτο γκολ του νεοσύστατου πρωταθλήματος. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με τον αγώνα μπαράζ ΠΑΟ - ΑΕΚ 2-1, λόγω ισοβαθμίας (79 βαθμοί) των δύο ομάδων, που θα γίνει στο Καραϊσκάκη στις 31/7/1960 με διαιτητή τον Ελβετό Mela μπροστά σε 25.000 θεατές

25/10/1896 Ο Πανελλήνιος ΓΣ καλεί εγγράφως σε συνέδριο που θα γίνει μεταξύ 11-17/1/1897 όλα τα 52 σωματεία με θέμα την ίδρυση συνδέσμου αθλητικών σωματείων