Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

ΔΩΝΗΣ: "ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ..."

Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης με τον Άρη. Ο τεχνικός της ΑΕΛ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του αποδίδει καλό ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει (το απέδωσε στο ότι δεν σκοράρουν οι ακραίοι επιθετικοί). Επίσης, μίλησε για την κριτική του κόσμου σε βάρος της τακτικής και των επιλογών ορισμένων παικτών.

Σε αυτό το σημείο άπλωσε ασπίδα προστασίας στον Γιώργο Καλαντζή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπακαγιόκο θα ξεπεράσει τα 10 γκολ φέτος, ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο που θέλει να παίζει η ομάδα του και υποσχέθηκε ότι θα δώσει ευκαιρίες στον «παροπλισμένο» Κόζλεϊ. Τέλος, ο Γιώργος Δώνης αποκάλυψε ότι η ομάδα θέλει να κάνει δύο μεταγραφές από το ελληνικό πρωτάθλημα, που δεν αφορούν όμως την επίθεση.

Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου:

Για τις καλές εμφανίσεις και τα άσχημα αποτελέσματα: «Είναι ένα δύσκολο διάστημα για εμάς, γιατί είναι αποδεκτό από όλους ότι η ΑΕΛ είναι καλή ομάδα και παίζει καλό ποδόσφαιρο, όμως, δυστυχώς δεν καταφέρνει να κερδίζει. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις μια ομάδα να αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο, να αρέσει στον κόσμο, αλλά μη φεύγεις χαρούμενος από το γήπεδο εξαιτίας των αποτελεσμάτων. Είναι μεγάλη η στενοχώρια όλων όσων ζουν μέσα και γύρω από την ομάδα, παικτών, παραγόντων, προπονητών και φιλάθλων. Θα πρέπει, ωστόσο, να μην παρασυρθούμε και να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα γύρω από την ομάδα. Εμείς προχωράμε με στόχο να την εξελίξουμε και να την κάνουμε καλύτερη».

Για την ομάδα του: «Είχα πει πριν από τα τελευταία τρία ματς, ότι αυτό που χρειάζεται βελτίωση είναι η αμυντική μας λειτουργία και σε αυτό το κομμάτι είμαστε ικανοποιημένοι. Στον τομέα στον οποίο πρέπει να δουλεύουμε πολύ είναι το τελείωμα των φάσεων, γιατί το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις τελικές μας προσπάθειες. Πρέπει να βελτιώσουμε το κομμάτι στο ποίο φτάνουμε με καλές προϋποθέσεις στην περιοχή, αλλά αρκετές φορές δεν τελειώνουμε τις προσπάθειές μας. Αν βελτιώσουμε αυτό το ποσοστό, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε γκολ. Μπορεί να παίζουμε καλά, αλλά είναι φανερό ότι για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, πρέπει να αγγίξουμε το τέλειο. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα πλέον έχει αποκτήσει καλή αγωνιστική ταυτότητα και οι παίκτες έχουν αφομοιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το 4-3-3 τόσο στην επιθετική ανάπτυξη, όσο και στην αμυντική λειτουργία. Τέλος είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι παίζουμε πολύ πιο γρήγορα».

Για το παιχνίδι με τον Άρη: «Είναι ένα σημαντικό ματς απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο, που διαθέτει ποιότητα στο παιχνίδι του, καλούς ποδοσφαιριστές και κάνει πολύ καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι μια ομάδα που μου αρέσει να βλέπω. Έχει βασικές αρχές στο παιχνίδι του και το ίδιο πρόβλημα με εμάς: Δεν βάζει εύκολα γκολ παρότι δημιουργεί προϋποθέσεις».

Για τα κολακευτικά σχόλια των Φαν Χάαλ, Άντβοκαατ, Μόγιες: «Ειδικά τα λόγια του Φαν Χάαλ είναι μεγάλη τιμή και για την ομάδα, αλλά και για μένα προσωπικά και είναι ένα από τα ξεχωριστά σημεία αναφοράς στην ιστορία της ΑΕΛ. Δεν υπάρχει φίλαθλος αυτή τη στιγμή που να μην αναγνωρίζει ότι η ομάδα παίζει καλά. Στενοχωριόμαστε όλοι που με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να πάρουμε αποτελέσματα, αλλά ο καθένας το εκδηλώνει με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι π.χ. ρίχνουν την ευθύνη σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Αυτή τη στιγμή μας λείπει το κερασάκι από την τούρτα και πρέπει να βρούμε τρόπο να το βάλουμε. Δεν πρέπει να περνάμε στο ντούκου αυτά τα κοπλιμέντα. Δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε εύκολα γιατί όταν βγαίνουν από τα στόματα προπονητών αυτού του βεληνεκούς -που στο κάτω κάτω δεν έχουν καμιά ανάγκη να σου που καλά λόγια αν δεν τον πιστεύουν- σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι κάτι βλέπουν στην ΑΕΛ. Ο Αναστασίου για παράδειγμα, μας έλεγε ότι οι Ολλανδοί έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ομάδα μας, παρότι εμείς δεν κάναμε το καλύτερό μας παιχνίδι. Είμαστε στενοχωρημένοι που δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό που μας αξίζει, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα τα καταφέρουμε».

Για το πόσο θα αποφορτίσει την ομάδα το τέλος των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων:

«Σίγουρα θα παίξει ρόλο γιατί πλέον η ομάδα θα συγκεντρωθεί σε δύο στόχους. Σε κάτι που με έχει εκπλήξει ευχάριστα η ομάδα είναι ότι ενώ μετά από ευρωπαϊκούς αγώνες οι αντίπαλοί μας στο πρωτάθλημα περιμένουμε εμείς να είμαστε κουρασμένοι, τελικά ήταν οι αντίπαλοι εκείνοι που έδειχναν να έχουν λιγότερες δυνάμεις. Φάνηκε αυτό στους αγώνες με Ηρακλή και μες ΟΦΗ. Οι παίκτες αρχίζουν να ξεπερνούν τα όριά τους, που σημαίνει ότι έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Για την έλλειψη αποτελεσματικότητας στην επίθεση και τις λύσεις που υπάρχουν: «Λένε κάποιοι να βάλουμε δεύτερο σέντερ φορ δίπλα στον Μπακαγιόκο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το 4-3-3 σε 4-4-2. Όμως, με τη συγκεκριμένη λειτουργία η ομάδα αποδίδει τόσο καλό ποδόσφαιρο και δημιουργεί ευκαιρίες. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μπακαγιόκο θα φτάσει το φράγμα των 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Αν είχαμε περισσότερους σκόρερ στην επιθετική τριπλέτα ίσως να μην ήμασταν τόσο καλοί στο κομμάτι της δημιουργίας φάσεων όπως τώρα, ίσως να μην είχαμε αυτό που μας προσφέρει ο Κλέιτον με τον Αλεξάνδρου. Ο Μπακαγιόκο δεν έπαιζε ποτέ στα πλάγια της επίθεσης στη μέχρι τώρα καριέρα του και φυσικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ποτέ σε αυτή τη θέση για δύο λόγους. Πρώτον γιατί θα γίνουμε κακοί στο ανασταλτικό κομμάτι και δεύτερον γιατί όταν έχει πετύχει 8 και 10 γκολ σε μια χρονιά στο γαλλικό πρωτάθλημα, σημαίνει ότι μπορεί να πετύχει και στο ελληνικό. Ο Μπακαγιόκο έχει το στυλ που θέλουμε. Δηλαδή είναι φορ περιοχής όχι στατικός, αλλά ικανός να δημιουργήσει από μόνος του φάσεις. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθει στα γκολ».

Για το αν το γκολ είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης για ορισμένους παίκτες: «Είναι συνδυασμός ικανότητας και αυτοπεποίθησης. Οι πλάγιοι επιθετικοί μας είναι ικανοί να δημιουργήσουν, αλλά μερικές φορές δεν πιστεύουν τόσο πολύ στο γκολ. Για παράδειγμα ο Κλέιτον αρέσκεται να δημιουργεί με τη μπάλα στα πόδια, παρά να τελειώσει τη χρονιά με 7 γκολ. Είναι πολύ σημαντικό αν επιθετική σου τριπλέτα - μαζί με τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν από αγώνα σε αγώνα - σου προσφέρει σε μια χρονιά 20 γκολ».

Για την κριτική που ασκείται στον Χρήστο Καλαντζή: «Διαφωνώ στο να εστιάζεται η κριτική σε ένα μόνο πρόσωπο, είτε πρόκειται για παίκτη, είτε για προπονητή. Πρέπει να κρίνεται η ομάδα συνολικά. Ένας προπονητής είναι αυτός που κρίνει αν ένας ποδοσφαιριστής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η όχι για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Η διαφωνία μου είναι ότι δεν μπορείς να κρίνεις έναν παίκτη των 50.000 με έναν παίκτη των 450.000 ευρώ. Συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο Χρήστος. Όλοι στο τιμ συμφωνούμε ότι με τον τρόπο που αγωνίζεται και με βάση τις ικανότητες που έχει ο Καλαντζής αδικεί πρώτον απ όλους τον εαυτό του. Από την άλλη είναι ένας παίκτης που μας προσφέρει πράγματα τα οποία ίσως ο πολύς κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί. Τρέχει, μαρκάρει, κυνηγάει φάσεις και είναι άδικο να κρίνεται ως φορ περιοχής, γιατί πολύ απλά είναι περιφερειακός επιθετικός. Αν είχαμε μπει στη διαδικασία να κάνουμε αυτό που λέει ο κόσμος, αυτή τη στιγμή δεν θα είχαμε καταφέρει όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Ο Γκαλίτσιος θα ήταν στόπερ ή αμυντικό χαφ, ο Σίσιτς έγινε τώρα ο μεγάλος παίκτης που έφυγε από την ομάδα μας και ίσως ο Αλωνεύτης με τον Σέρμπαν που είχαν δεχτεί σκληρή κριτική από μερίδα του κόσμου να μην είχαν αποδώσει. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια και όχι απέναντι».

Για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ομάδα. Δεν θα πάρουμε παίκτες για τους οποίους δεν θα είμαστε σίγουροι για την αξία τους. Το ρόστερ θα μειωθεί. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι στόχοι από το ελληνικό πρωτάθλημα - που δεν είναι επιθετικοί - τους οποίους θα θέλαμε να εντάξουμε στο δυναμικό μας μέχρι το καλοκαίρι».

Για τον Κόζλεϊ: «Το εκτιμώ πάρα πολύ. Εκτός από τις ικανότητες παίζει μεγάλο ρόλο και η συμπεριφορά του. Αυτή την περίοδο δεν είμαι ικανοποιημένος από τον Γιόζεφ. Ίσως επηρεάστηκε ψυχολογικά από το γεγονός ότι μετά την άφιξη του Μπακαγιόκο δεν είναι πρώτη λύση για την επίθεση. Δουλεύει πολύ, είναι παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει στο γκολ και όταν κρίνω ότι είναι σε καλή κατάσταση θα πάρει τις ευκαιρίες».

Για τον Πάρα: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την Πάρα στο κομμάτι της τακτικής. Έχει μεγάλη δυσκολία στη συγκέντρωση, ενώ έχει ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και στο γκολ. Στη λειτουργία της ομάδας, αν ένας παίκτης δεν είναι καλός, έχει πρόβλημα ολόκληρη η ομάδα. Δεν είναι θέμα εξυπνάδας η αφομοίωση της τακτικής, είναι θέμα χαρακτήρα του κάθε παίκτη. Στον Γκαλίτσιο πήρε ένα χρόνο για να μάθει να λειτουργεί σωστά και όλοι βλέπετε πως παίζει τώρα. Πρέπει και ο ίδιος ο Φακούντο να βοηθήσει τον εαυτό του».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ "ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΡΟΥΣΗΣ"

Να βρει τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή που θα πλαισιώσει τον Μπακαγιόκο στην γραμμή κρούσης αναζητούν ήδη οι άνθρωποι της Λάρισας.

Μετά από σχετική εισήγηση του Γιώργου Δώνη, οι ιθύνοντες των "βυσσινί" ήδη αναζητούν τον παίκτη "κλειδί" για την επίθεση που θα δώσει λύσεις στον Μπακαγιόκο αλλά και στο σκοράρισμα της ομάδας που είναι το μεγάλο φετινό πλήγμα, αφού η ομάδα δημιουργεί ευκαιρίες αλλά δεν έχει τον άνθρωπο που θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Πιθανών ο στόχος να έχει εντοπιστεί και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απόκτησή του την περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά τα πάντα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η Λατινική Αμερική αλλά και η Βόρεια Ευρώπη είναι δύο από τις αγορές που φαίνεται να κινούνται πιο έντονα οι "βυσσινί".

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΡΗ & ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ

Κυκλοφορούν από σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη 5/12) από το επίσημο κατάστημα της ΑΕΛ, Vissini Store (οδός Μανωλάκη 1) τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τον Άρη, που θα γίνει στο Στάδιο Αλκαζάρ την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Superleague. Το Vissini Store θα παραμείνει ανοικτό για τη διάθεση εισιτηρίων κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Οι τιμές των εισιτηρίων ανά θύρα έχουν ως εξής:

Θύρα 3 - Stergiaki Travel: 60 ευρώ
Θύρα 2 - Storismenos: 30 ευρώ
Θύρα 4 - Ηλεκτρόραμα: 30 ευρώ
Θύρα 10Α-10Β - Wind: 23 ευρώ
Θύρα 6: 18 ευρώ

*Επίσης γίνεται γνωστό ότι διατίθενται παιδικά εισιτήρια για όλες τις θύρες στην τιμή των 10 ευρώ. Τα εισιτήρια αφορούν σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών με συνοδό.

*Η παιδική κερκίδα Goody s θα λειτουργήσει - για λόγους ασφαλείας στον συγκεκριμένο αγώνα - στη Θύρα 4 – Ηλεκτρόραμα.

*H ΠΑΕ Άρης συμφωνήθηκε - μετά την απόφαση στη σημερινή σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας - να παραλάβει 500 εισιτήρια για τη Θύρα 14 του Σταδίου Αλκαζάρ, για τις ανάγκες των φίλων της ομάδας της ενόψει του κυριακάτικου αγώνα.

Επίσης από το Vissini Store διατίθενται τα εισιτήρια για το τελευταίο φετινό ευρωπαϊκό ραντεβού της ΑΕΛ με τη Νυρεμβέργη στο Πανθεσσαλικό (Πέμπτη 20/12) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Οι φίλοι της ομάδας που έχουν κάνει προεγγραφή για την απόκτηση εισιτηρίου μέσω του προνομιακού πακέτου (με έκπτωση μαζί με το εισιτήριο του αγώνα με τη Ζενίτ) μπορούν να παραλαμβάνουν το εισιτήριό τους με την επίδειξη της αντίστοιχης απόδειξης και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Οι τιμές ανά θύρα έχουν ως εξής:

*Θύρες 31-32 (Διάζωμα 113), Θ 33-34 (Δ 114), Θ 36-37 (Δ 115), Θ 1 (101), Θ 3-4 (Δ 102), Θ 8-9 (Δ 104), Θ 12 (Δ 105):20 ευρώ
Θύρες 49-50 (Διάζωμα 121), Θ 51-52 (Δ 122), Θ 53-54 (Δ 123), Θ 55-56 (Δ 124): 30 ευρώ
Θύρες 15-16 (Διάζωμα 207), Θ 18-19 (Δ 208), Θ 24-25 (Δ 210), Θ 27-28 (Δ 211):40 ευρώ
Θύρα 13 (Διάζωμα 106), Θ 15-16 (Δ 107), Θ 27-28 (Δ 111), Θ 30 (112):45 ευρώ
Θύρα 21-29 (Διάζωμα 109):70 ευρώ

ΝΟΚ ΑΟΥΤ Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ...

Για περίπου δύο εβδομάδες ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος (θλάση) θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης στη Λάρισα. Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός μπήκε αλλαγή στο 70 του αγώνα με τον ΟΦΗ, ωστόσο ελάχιστα λεπτά αργότερα ένιωσε τράβηγμα στον αριστερό δικέφαλο. Δεν ζήτησε όμως αλλαγή και έπαιξε μέχρι τέλους, αφού άλλωστε στο 78 με την είσοδο του Πάρα είχαν ολοκληρωθεί οι αλλαγές.

Οσον αφορά τον Σαρμιέντο, το αιμάτωμα στο δεξιό γόνατο δεν φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό (χθες δεν προπονήθηκε), όμως ο Γιώργος Δώνης θα περιμένει τις επόμενες προπονήσεις για να δει αν θα τον έχει στη διάθεσή του για το ματς κόντρα στον Αρη. Ο Βεργώνης έκανε ατομικό μετά την επέμβαση στους κοιλιακούς, ενώ μόνοι τους γυμνάστηκαν και οι Βενέτης, Μπαχράμης, Μπακαγιόκο. Συντηρητικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Αλεξάνδρου.

Ο Αρης ζήτησε 1.500 εισιτήρια για το κυριακάτικο ματς, δεδομένου όμως πως πίσω από τη θύρα 1 (όπου κάθονται οι φιλοξενούμενοι) πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα, η αστυνομία δεν πρόκειται να συναινέσει σε έναν τέτοιο αριθμό. Υπολογίζεται ότι οι «κιτρινόμαυροι» θα πάρουν περίπου τα μισά εισιτήρια απ όσα ζήτησαν.

ΠΑΜΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ;;;


Δείτε όλα σημερινά αθλητικά πρωτοσέλιδα μόνο μ' ένα κλικ:

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ

17:45 ALPHA: ΔΙΑΓΟΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κύπελλο Ελλάδας (Ζ)
21:30 SS1: ΜΟΝΤΕ ΝΤΙ ΠΑΣΙ ΣΙΕΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Euroleague: Φάση Ομίλων (Ζ)
21:30 SS7: ΙΝΤΕΡ - ΛΑΤΣΙΟ Ιταλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Ζ)
21:45 ΝΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΟΣΧΑΣ Κύπελλο UEFA (Z)
21:45 MEGA: ΜΠΛΑΝΤΑ-ΑΕΚ Κύπελλο UEFA (Z)
21:45 SS2: ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ - ΑΡΣΕΝΑΛ Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Ζ)

ΣΠΟΡ+

11:50 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ: ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΠΟΡΤΟ (E)
13:45 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΣΛΑΣΚ ULEB CUP (E)
16:00 AIR TIME
17:00 ΑΡΣΕΝΑΛ TV: ΑΡΣΕΝΑΛ – ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ
18:55 AΡΗΣ – ΠΑΟΚ A1 Mπάσκετ Ανδρών (Ε)
21:00 NBA PLUS
21:30 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΒΑΛΕΝΘΙΑ (E)
23:30 WRC
00:30 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΜΟΣΧΑΣ Κύπελλο UEFA (E)
02:30 NBA ACTION

EKΠΟΜΠΕΣ

18:30 ET3: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ
21:00 MEGA: ΣΟΥΠΕΡ ΜΠΑΛΑ
23:20 SS1:CHAMPIONS ZONE
23:45 MEGA: ΣΟΥΠΕΡ ΜΠΑΛΑ
00:00 SS1: ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

5/12/2006 Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετώv ο Ουκρανός “γρανμάστερ” Ντέϊβιντ Μπρόνσταϊν, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές του κόσμου, που δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 1951 παίζοντας στον τελικό με τον Μιχαήλ Μποτβίνικ, τον τότε πρωταθλητή, ήλθε ισόπαλος 12-12 και βάσει των κανονισμών της FIDE ο τίτλος παρέμεινε στον κάτοχό του. Υπήρξε πολυγραφότατος και διατηρούσε σκακιστική στήλη στη σοβιετική εφημερίδα Ιζβέστια

5/12/1997 Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών, ανακοινώνει ότι ο ΠΑΟ θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο φαινόμενο της βίας και των επεισοδίων στα γήπεδα με ομάδες περιφρούρησης. Έτσι, ο κάθε σύνδεσμος θα έχει υποχρεωτικά δέκα άτομα περιφρούρησης και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβεί στον χώρο ευθύνης του. Ακόμα, απειλεί με διάλυση τον σύνδεσμο που τα μέλη του θα προξενήσουν έκτροπα

5/12/1984 Ο Kareem Abdul Jabbar γίνεται ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ όταν σε ηλικία 37 ετών υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους με τους LA Lakers

5/12/1969 Ο Emil Zatopek αποτάσσεται από τον στρατό, όπου είχε το βαθμό του συνταγματάρχη, επειδή εκφράζει την υποστήριξή του στην ''Άνοιξη της Πράγας''

5/12/1951 Πεθαίνει στη Νότια Καρολίνα σε ηλικία 64 ετών ο “Ξυπόλητος” Joe Jackson, ο παίκτης των White Sox που υπήρξε το ίνδαλμα της δεκαετίας 1910-20. Είχε κατηγορηθεί μαζί με άλλους 7 συμπαίκτες για στημένα παιχνίδια στο World Series του 1919 όταν η ομάδα του έχασε επίτηδες δωροδοκημένη από πανίσχυρους μπουκμέικερ έναντι του ποσού των 80.000 δολαρίων με μεσάζοντα τον Chick Gandil

5/12/1931 Στη συνάντηση Νιουκάστλ - Πόρτσμουθ δεν σημειώνεται ούτε ένα κόρνερ